Kort kunstnieuws

Hans Visser

Eye heeft een bijzondere vondst gedaan in de eigen collectie.

Het betreft de enige trailer van de zwijgende Russische film ’Het elfde jaar’ (1928) van Dziga Vertov. De vondst is zeldzaam omdat er slechts enkele trailers van zwijgende Sovjetfilms bewaard zijn gebleven. Ook bijzonder is de abstracte, getekende vorm van de trailer, waarin de film van Vertov wordt aangeprezen als ’visuele symfonie’. De trailer, met draaiende cirkels en dansende stokjes, is een film op zichzelf met een eigen artistieke waarde. Hij is op 28 september in Eye te zien als voorfilm bij ’Pantserkruiser Potemkin’ tijdens de opening van het Ruskino-programma, een groot retrospectief van de Russische film in het Nederland-Ruslandjaar.

Peter de Grote

De Hermitage Amsterdam verlengt de tentoonstelling ’Peter de Grote, een bevlogen tsaar’ tot en met zondag 22 september. Tegelijk is vanaf 14 september ook de tentoonstelling ’Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst’ te zien. De expositie over de tsaar met zijn kunst en persoonlijke bezittingen, trok al 160.000 bezoekers.

Delamar

Amsterdam Het Delamar Theater ontving het afgelopen theaterseizoen 450.000 theaterbezoekers. Daarnaast bezochten 15.000 mensen het Delamar tijdens een zakelijke bijeenkomst, congres of evenement. De twee restaurants Grand Café en Dinerfoyer Delamar ontvingen 40.000 gasten. De eigen zomerproducties ’Het geheugen van water’ haalde 38.000 bezoekers en ’Een ideale vrouw’ had er 45.000.

James Brown

Los Angeles Chadwick Boseman speelt James Brown in een film over diens leven. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De film beschrijft zijn leven van de extreme armoede in de jaren dertig en veertig tot zijn succes als r&b-zanger in de jaren zestig en zeventig. Het is nog onduidelijk of de erven Brown akkoord gaan met het tonen van zijn drugsgebruik en andere misstappen.

James Brown overleed in 2006 op 73-jarige leeftijd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.