Eigen Haard is gered

Alle acties van de Zwanenburgers en de inzet van wethouder Steffe Bak hebben hun vruchten afgeworpen.

Wessel Mekking
zwanenburg

Zorgcentrum Eigen Haard wordt definitief verbouwd. Zorgorganisatie Amstelring, pandeigenaar Woonzorg Nederland, zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en de gemeente Haarlemmermeer hebben afspraken gemaakt over een renovatie van het gebouw aan de Sparrenlaan.

Eerder had Amstelring het plan om het verzorgingshuis te sluiten. Voor de bewoners van Eigen Haard dreigde een verhuizing naar een ander dorp. Dit zorgde voor veel onrust in Zwanenburg. Op allerlei manieren werd in het dorp de afgelopen maanden actie gevoerd voor behoud van Eigen Haard. Ook wethouder zorg Steffe Bak (CDA) deed zijn best om het zorgcentrum open te houden. Met succes, bleek in de loop van woensdag.

Na de verbouwing van het verzorgingshuis is in het gebouw plaats voor twintig verpleeghuisplaatsen inclusief twee gemeenschappelijke woonkamers, een ruimte voor dagbesteding en 28 appartementen. Bewoners van de 28 appartementen huren hun woning direct van Woonzorg en kunnen via de thuiszorg een beroep doen op zorgverlening.

’Hard gewerkt’

Bewoners, familieleden, medewerkers, vrijwilligers en de cliëntenraad van Eigen Haard, dorpsraad Zwanenburg-Halfweg en de actievoerders die strijden voor behoud hebben het nieuws woensdag te horen gekregen. Volgens Eric Hisgen, de nieuwbakken voorzitter van de raad van bestuur van Amstelring is renovatie en daarmee behoud van Eigen Haard nu zeker. ,,Veel betrokkenen hebben hard gewerkt aan dit resultaat’’, aldus de bestuurder.

Woonzorg Nederland inventariseert de komende zes weken of en waar in het gebouw asbest zit. De pandeigenaar hoopt dat de verbouwing in februari 2015 kan beginnen. Hoe het pand precies verbouwd wordt, wordt nog nader uitgewerkt. Amstelring belooft dat in samenspraak met bewoners, familie en cliëntenraad te doen.

’Hoera’

In de Facebook-groep die Zwanenburgers in het leven riepen om Eigen Haard open te houden, werd woensdagavond jubelend gereageerd op het goede nieuws. Inge Teunisse, vrouw achter de vele acties, was blij. ,,We blijven open. Met Amstelring, twintig plekken in het huis en garantie voor de huidige bewoners! Hieperdepiep hoera’’, schreef ze op Facebook.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.