Vier landen in acht dagen

De zetels van 450 parlementsleden van Efeze zijn nu het domein van toeristen. (Foto Lutske Bonsma)

Christelijke en islamitische symbolen in de Aya Sofia. (Foto Lutske Bonsma)

Vanaf dek veertien hebben we een schitterend uitzicht over Venetië. Foto Lutske Bonsma)

De witte kalkstenen huisjes in Alberobello (trulli) werden in de zestiende eeuw gebouwd. (Foto Lutske Bonsma)

In Olympia wordt nog steeds de olympische vlam ontstoken. (Foto Lutske Bonsma)

1 / 5
Mirjam van Twisk

Het vertrek uit Venetië is spectaculair. Vanaf dek veertien kijken we neer op tientallen kerktorens en koepeldaken die boven het historische centrum uitsteken. Smalle grachtjes met boogbruggetjes, de basiliek op het San Marcoplein, het Dogepaleis en de Brug der Zuchten: Venetië ligt aan onze voeten.

Het is de vraag hoe lang schepen als de MSC Preziosa nog door het Giudecca-kanaal mogen varen. Politici willen grote schepen weren. En groot is de Preziosa. Met 18 dekken, bijna 4.000 passagiers en 1.300 personeelsleden is dit een varend dorp. Wie denkt vooral pensionados aan te treffen, heeft het mis. De gemiddelde leeftijd is 44 jaar. Er zijn zowel senioren als jonge stelletjes en gezinnen met kinderen aan boord.

Onze eerste aanlegplaats is het Italiaanse Bari. We kunnen op eigen gelegenheid de stad in of een excursie maken. Wij gaan naar Alberobello, werelderfgoed sinds 1996. De smalle, fotogenieke straatjes zijn vol toeristen die de typische, witte kalkstenen huisjes, trulli genoemd, bewonderen. Trulli werden in de zestiende eeuw gebouwd, zonder cement te gebruiken. In geval van inspectie konden ze snel worden afgebroken, zodat de landeigenaar geen belasting voor de bouwsels hoefde te betalen.

Zeus eren

Een dag later zijn we in land nummer twee, Griekenland. Wij slaan de souvenirshops van het havenstadje Katakolon over en gaan op excursie naar Olympia, bakermat van de Olympische Spelen. Om Zeus te eren, werden in Olympia vanaf 776 voor Christus elke vier jaar spelen gehouden. Er waren onder meer hardloop-, worstel- en bokswedstrijden, waaraan alleen mannen mochten deelnemen. In 393 na Christus veroverden de Romeinen het gebied. Zij vonden de Spelen een heidens evenement en schaften ze af. Het duurde tot 1896 voordat de Fransman Pierre de Coubertin het sportieve evenement herintroduceerde.

Van de tempel van Zeus is niet meer over dan één gerestaureerde pilaar. Gelukkig heeft onze gids foto’s waarop we zien hoe de tempel er in vroeger tijden waarschijnlijk uitzag. In het hardloopstadion was plaats voor 45.000 toeschouwers. Zij zaten op de heuvels aan weerszijden van de baan. De marmeren start- en finishlijn is duidelijk zichtbaar en wordt door bezoekers in start- of finishhouding veelvuldig gefotografeerd. Voor de oudste tempel van Olympia, de tempel van Hera uit het eind van de zevende eeuw voor Christus, wordt nog elke vier jaar de Olympische vlam ontstoken.

Vermaak

Wie geen excursies maakt, kan zich aan boord prima vermaken. Er zijn vier zwembaden, twaalf whirlpools, 21 bars, een fitnessruimte en spacentrum, een Formule 1-racesimulator, een 4D-bioscoop, een casino, speelruimten voor kinderen en een 120 meter lange waterglijbaan. Zowel overdag als ’s avonds is er entertainment.

Op dag vier leggen we aan in de Turkse havenplaats Izmir en maken een excursie naar Efeze. Deze stad werd van de vierde eeuw voor Christus tot de zevende eeuw na Christus bewoond en telde op het hoogtepunt 250.000 inwoners. De gebouwen zijn meer intact dan in Olympia. Daardoor kunnen we ons beter voorstellen hoe het ooit was.

Rockconcerten

Er zijn overblijfselen van een badhuis, het parlementsgebouw, de bibliotheek en een indrukwekkend amfitheater, waar beroemdheden als Elton John, Sting en Pavarotti hebben opgetreden. Tegenwoordig zijn rockconcerten verboden; ze geven teveel trillingen voor de eeuwenoude tribunes.

Als we de volgende ochtend de gordijnen openen, liggen we in de Bosporus, de drukbevaren verbinding tussen Europa en Azië. Ook op het vasteland is het druk. De straten van Istanbul zijn vol auto’s.

Nadat de bus geparkeerd is, kunnen we lopend van de Blauwe moskee naar de Aya Sofia en de Grote Bazaar. De Sultan Ahmet-moskee, gebouwd tussen 1609 en 1616, wordt vanwege de kobaltblauwe tegels Blauwe moskee genoemd. Dit is een van de drieduizend moskeeën in de stad.

Vlakbij ligt de Aya Sofia, gebouwd tussen 532 en 537. Het gebouw diende tot 1453 als kerk. Toen de Ottomanen Istanbul veroverden, voegden ze minaretten toe en smeerden gips over de christelijke afbeeldingen. Tot 1934 was de Aya Sofia een moskee. Nu is het een museum met zowel islamitische als christelijke symbolen.

Souvenirs

De Grote bazaar kunnen we niet overslaan. Het complex werd gebouwd in 1461 en telt zo’n vierduizend winkeltjes. We struinen langs leerwaren, oosterse lampen, waterpijpen, T-shirts, Turkse zoetigheid, thee en nog veel meer.

Een uitstekende plek om souvenirs te kopen. Zeker omdat onze reis hier eindigt. De overige passagiers varen door naar land nummer vier: Kroatië. Daar bewonderen ze de gerestaureerde stad Dubrovnik, om vervolgens naar Venetië terug te keren.

Wat & Waar

De achtdaagse cruise met de MSC Preziosa (2013) start in Venetië, doet onderweg de havens van Bari, Katakolon, Izmir, Istanbul en Dubrovnik aan en eindigt in Venetië.

De vloot van MSC Cruises telt twaalf schepen. De maatschappij biedt het hele jaar door cruises aan in de Middellandse Zee en heeft daarnaast seizoensgebonden routes in Noord-Europa, het Caribisch-gebied, de Canarische Eilanden en Marokko, Zuid- Amerika, Zuidelijk Afrika en het Midden-Oosten.

Meer info: www.msccruises.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.