De vlindertuin

Foto Modeste Herwig

Nanska van de Laar

Annemie de Roye is een plantenliefhebster pur sang. In haar landelijk gelegen vlindertuin experimenteert zij met minder bekende vaste planten.

De tuin is ingedeeld in sfeervolle tuinkamers, strak geschoren hagen zorgen voor structuur. Er is een onderhoudsvriendelijke voortuin met veel schaduwplanten, een ecologische groentetuin, een prairieborder, een boomgaard en diverse borders. Helemaal achteraan liggen proefvelden waar de nieuwste soorten worden getest. Annemie de Roye is tuinontwerpster en heeft de laatste 18 jaar haar eigen tuin steeds verder uitgebreid. In het nieuwste deel, naast de proefvelden, zijn uitbundige borders te bewonderen, vol minder bekende vaste planten en siergrassen. Haar laatste project is een royale dubbele prairieborder, omringd door hagen van veldesdoorn. Daar achter ligt de kwekerij. ..Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen hobby’’, vertelt Annemie. ,,Voor mijn tuinontwerpen en de kwekerij selecteer ik de beste borderplanten, siergrassen en prairieplanten. Vooral ook planten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders, vandaar de naam van mijn tuin: de Vlindertuin. Natuurlijk heb ik de planten allemaal uitgebreid getest, inmiddels zijn er zo’n 500 soorten te zien in de borders. Ik houd van planten met een natuurlijke uitstraling en ook van siergrassen. Favorieten zijn Persicaria, Veronicastrum, Helenium en Sanguisorba.’’

Themaplanten

Wat opvalt in alle tuinkamers is de evenwichtige opbouw van de borders. ,,Als ik een nieuwe border ontwerp maak ik altijd eerst een plan’’, zegt Annemie. ,,Hierbij is het handig om twee hoofdgroepen aan te houden. Er zijn karakteristieke planten met een stevige bouw, zoals de rode zonnehoed (Echinacea), dit worden wel themaplanten of structuurplanten genoemd. Daarnaast zijn er planten die wat minder opvallen en de ruimte tussen de themaplanten kunnen opvullen, bijvoorbeeld de beemdkroon (Knautia). Gebruik van themaplanten altijd flink meer dan van de aanvullende planten. Dan zijn er nog strooiplanten, je kunt ze willekeurig tussen de andere planten verdelen. Ze geven een opvallend accent, heel geschikt hiervoor is bijvoorbeeld de sierui (Allium) om kleur te geven in het voorjaar. Een andere leuke strooiplant is ijzerhard: Verbena bonariensis.’’

1. Koniginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’) is een hoge plant voor achterin de border, de grond mag niet te droog zijn.

2. De rode zonnehoed krijgt veel bezoek van vlinders, bijen en hommels. Daarvoor lichtroze aartjes van de duizendknoop.

3. Het vetkruid Sedum ‘Matrona’ is ook voor de bloei al mooi vanwege het dikke, grijsgroene blad.

Vlinderplanten

In de borders van De Vlindertuin groeien vooral sterke vaste planten, met over het algemeen wat kleinere bloemen en een natuurlijke uitstraling. Heel aantrekkelijk voor vlinders! Dat hele strakke met alleen maar gras, hagen en snoeivormen is nu toch wel passé. Men wil weer wat meer terug naar de natuur en ook graag genieten van kleurige bloemen en prachtige insecten. De klassieke Engelse border wordt steeds meer vervangen door een natuurlijk ogende en onderhoudsvriendelijke mix van siergrassen en rijk bloeiende vaste planten. Het is wel belangrijk dat je de soorten kiest die goed passen in de tuin, dan krijg je een fraai resultaat. Kies voor een zonnige plek bijvoorbeeld de rode zonnehoed (Echinacea purpurea ‘Sundown’), hemelsleutel (Sedum telephium en S. ‘Matrona’) en ijzerkruid (Vernonia crinita ‘Mammuth’). Voor de halfschaduw zijn koniginnekruid (Eupatorium maculatum ‘Atropurpureum’), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis) geschikt.

 

De Vlindertuin (met kwekerij) is op 14 en 15 september van 9-17 uur geopend. Weynesbaan 131, 2820 Rijmenam (Bonheiden, België, provincie Antwerpen).

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.