'Les souvenirs' is aangename tragikomedie

'Les souvenirs'. Foto PR

'Les souvenirs'. Foto PR

1 / 2
Nanska van de Laar

Al jaren is David Foenkinos de literaire publiekslieveling van Frankrijk. Geen wonder dat het oeuvre van de schrijver nu in rap tempo verfilmd wordt. Van zijn roman ’La délicatesse’ maakte Foenkinos in 2011 zelf al een filmhuishit (met Audrey Tautou). Dit keer is het acteur/regisseur Jean-Paul Rouve die zijn boek ’Les souvenirs’ naar het witte doek vertaalde.

De familie van aspirant schrijver Romain is in crisis. Hijzelf wil graag een vriendinnetje, vader Michel zit in een pensioendip en na de dood van haar man moet oma Madeleine een tehuis in. Maar dit voorportaal van de dood zint grootmoeder niks en stiekem vlucht zij naar haar geboortedorp in Normandië.

Madeleine’s ontsnapping naar de Franse westkust staat symbool voor de existentiële thematiek die in het semi-autobiografische ’Les souvenirs’ wordt verbeeld. Hunkeren naar liefde, angst voor ouderdom, verlangen naar vroeger; het zijn grote, bitterzoete gevoelens die Rouve met een sublieme cast, creativiteit en veel humor op het doek tovert. Want het zijn de geestige terzijdes die ’Les souvenirs’ lichtvoetig houden. Romains huisgenoot die van experimentele cuisine houdt, een pomphouder die als liefdesorakel fungeert, een VVV-dame die depressieve toeristen de beste zelfmoordkliffen adviseert. Het is de uitgekiende balans tussen drama en de lach die van ’Les souvenirs’ een zeer aangename tragikomedie maakt.

’Les souvenirs’

Regie: Jean-Paul Rouve

Met: Mathieu Spinosi, Michel Blanc, Annie Cordy

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.