Vakantiebaan: hoe pak je ‘t aan?

Durk Geertsma

Wie minstens dertien jaar is, mag tijdens de vakantieperiode werken. Hoe ouder iemand is, des te meer uren hij mag maken en des te meer soorten werk hij mag doen. Een 13-jarige mag bijvoorbeeld niet in de horeca, met giftige stoffen of op een lawaaiige plek werken, maar een achttienjarige wel.

Een zomerbaan is uiteraard geen belangrijke stap in een carrière. Geld verdienen staat meestal voorop, een enkeling gaat het ook om een leuke tijdsbesteding of de ervaring. Dat betekent niet dat elk baantje voor iedereen geschikt is. „Kies een vakantiebaan die je kunt volhouden, die je leuk vindt”, adviseert Henriëtte Raap, woordvoerster van Wijzer in geldzaken. „Ben je aan iets begonnen wat je bij nader inzien niet meer ziet zitten? Ga wat anders doen.”

Start in eigen netwerk

De eigen omgeving wil meestal graag helpen zoeken. Ouders, buren, vrienden en kennissen kunnen hun netwerk in de strijd werpen. Vacaturesites zijn eveneens een goede start: op internet onder ’bijbaantje’ en ’vakantiebaantje’ staan allerhande websites vermeld waarop tijdelijke banen worden aangeboden. Inschrijven bij uitzendbureaus kan natuurlijk ook.

„Langsgaan om je voor te stellen in een winkelstraat of bij bedrijven waar je graag wilt werken, is eveneens een goede start”, geeft Raap als tip. „Je kunt vragen of je eens mag meekijken of meelopen.” Het mes snijdt aan twee kanten: de sollicitant is beter op de toekomstige werkzaamheden voorbereid terwijl het bedrijf weet wat voor vlees het in de kuip heeft.

Supermarkt

Een andere goede plek is het vraag-en-aanbodbord met briefjes in de plaatselijke supermarkt. Een baanzoekende laat weten wie hij is en wat hij wenst. Het is handig om het kaartje dusdanig te maken dat meerdere potentiële bazen het telefoonnummer er kunnen afscheuren. De ’gevraagd’-kaartjes van anderen kunnen je ook helpen aan bijvoorbeeld oppasbaantjes, een adres om de tuin te doen of de hond uit te laten. Een bericht via de sociale media de wereld insturen is helemaal van deze tijd.

„Als je eenmaal een baan hebt gevonden, check dan wat het minimumloon bedraagt en zorg ervoor dat je niet zwart werkt. Wie een vakantiebaantje heeft, moet weliswaar loonbelasting betalen, maar krijgt dat vrijwel allemaal terug”, aldus Raap. „Het lijkt misschien dat je met zwart werken meer verdient, maar in de praktijk is dat niet het geval. Bovendien heb je als zwartwerker geen rechten.”

Formeel contract

Een formeel contract is van groot belang. In dat geval betaalt de werkgever premies en belastingen zodat de werknemer tegen ziekte en ongevallen is verzekerd. Daarnaast heeft hij of zij recht op vakantiegeld, minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Werk je zwart, dan val je buiten de boot.

De hoogte van het loon is afhankelijk van leeftijd. Hoe ouder de tijdelijke kracht is, des te hoger het minimumloon. Is iemand tijdens de vakantiebaan toevallig jarig, dan is de werkgever verplicht hem vanaf die datum meer te betalen.

Beperkingen

Voor een vakantiebaan voor een aantal weken achter elkaar zijn andere regels dan voor een bijbaan het hele jaar door, zoals vier uur per week vakken vullen bij een supermarkt. Jongeren tot 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen. Jongeren van 16 en 17 jaar mogen niet meer bijverdienen dan €1266 netto per kwartaal. Doen ze dat wel, dan vervalt voor dat kwartaal de kinderbijslag. Tijdens de zomervakantie mag een scholier met vakantiewerk €1300 extra bijverdienen.

Henriëtte Raap waarschuwt studenten met een studiefinanciering dat ze moeten opletten dat ze niet te veel verdienen: „Dan kun je namelijk op je financiering worden gekort.” Het maximum dat studenten in 2015 mogen verdienen, is vastgesteld op €13.856,11 per jaar. „Op 1 september gaat het nieuwe leenstelsel in en gelden er weer andere regels.”

Op www.svb.nl staan alle regels voor bijverdiensten.

FNV kraakt jeugdlonen

De FNV wil definitief af van het minimumjeugdloon voor werknemers vanaf 18 jaar. De vakbond constateert dat vooral de detailhandel en de horeca profiteren van het onderbetalen van jonge volwassenen. Bestuurder Ron Meyer roept de politiek dan ook op haast te maken met de herziening van het stelsel van het minimumloon.

Uit onderzoek van de FNV blijkt dat bedrijven zoals Albert Heijn en McDonalds jaarlijks tientallen miljoenen euro’s besparen door jongeren tussen de 18 en 23 jaar minder dan het volwassen minimumloon te betalen. Jongeren zijn oververtegenwoordigd in beide sectoren. In de horeca is ruim 40% van al het personeel 22 jaar of jonger. In de supermarktbranche is bijna driekwart van de werknemers jonger dan 25 jaar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.