Trondheim swingt

Rockheim, het nieuwe nationale museum van Noorse popmuziek.(Foto: CH-visitnorway.com)

De imposante Nidaros-kathedraal. (Foto: CH-visitnorway.com)

Bakklandet, de oude wijk aan de oevers van de rivier Nidelva. (Foto: CH-visitnorway.com)

Bakklandet, de oude wijk aan de oevers van de rivier Nidelva. (Foto: CH-visitnorway.com)

Munkholmen, geliefde bestemming voor dagtrips. (Foto: CH-visitnorway.com)

Gezelligheid langs het water in Solsiden. (Foto: CH-visitnorway.com)

1 / 6
Mirjam van Twisk

Met 'het lichte seizoen' bedoelen ze in Trondheim de zomer. Gelegen halverwege Noorwegen gaat de zon hier in de weken rond de langste dag nauwelijks onder. Een periode waarin het personeel op de vele terrassen in de stad én aan het water dan ook overuren maakt.

We zijn zojuist met een veerpont vertrokken uit de haven van Ravnkloa, in het centrum van Trondheim. Bestemming: Munkholmen, Monnikeneiland. Vrijwel meteen komen we uit op het open water van de Trondheim Fjord. Links rijzen steile, door bossen bedekte heuvels uit de fjord op, rechts ligt het cruiseschip MS Rotterdam afgemeerd. Voor ons zien we de fortificaties van Munkholmen.

Op dit eiland was ooit een klooster gevestigd, vandaar de naam. Daarna deed het dienst als fort en gevangenis, tegenwoordig is het een geliefde bestemming voor dagtrips. Ook vanwege het strand, dat zich uitstrekt als een landtong.

Slag

Als we er afmeren, komt een in monnikspij gehulde dame aan lopen. Ze heet iedereen welkom en drukt ons op het hart dat het laatste veerpontje precies om vijf uur 's avonds vertrekt. We passeren de metersdikke vestingmuren en komen op een binnenplaats met cafetaria. Van tevoren is gewaarschuwd dat het hier nogal aan de prijs is. Dus hebben we voorzorgsmaatregelen genomen. Daar waar de pont naar Munkholmen vertrekt, ligt namelijk ook de vismarkt van Trondheim. We zagen zelden zo veel verschillende soorten garnalen als daar. Om over de variëteit aan krabben en kreeften - en aan zalm, sprot, paling, sardines en haringen - maar te zwijgen. We slaan er onze slag.

De binnenplaats op Munkholmen bestaat voor het grootste deel uit glooiende gazons met gras dat, blootvoets lopend, aanvoelt als hoogpolig tapijt. Naast een hele batterij historisch geschut staan picknicktafels. Perfect voor ons koldebord, de Noorse variant van het Zweedse smörgasbord, ofwel: een koude lunch met alles erop en eraan. Dank je wel vismarkt!

Na die zalige lunch is het tijd voor het strand. Beetje zonnen, beetje pootjebaden; geen wolkje aan de lucht. Op korte afstand passeert plots een schip van de Hurtigruten: snelle postboten, die langs de hele kust van Noorwegen varen. Ze doen twee keer per dag Trondheim aan.

Daar klinkt drie keer de hoorn van het MS Rotterdam, kennelijk klaar om te vertrekken. We toveren nog een koud biertje uit de koeltas. Terwijl we van de zon liggen te genieten, komt de MS Rotterdam even later statig voorbij varen. Life is a beach!!

We nemen de laatste pont terug en lopen via de Munksgata naar het centrale plein van de stad. Dat wordt gedomineerd door de 18 meter hoge kolom van koning Olav Tryggvason. Deze Viking stichtte Trondheim - toen Nidaros genoemd - in 997 aan de monding van de rivier Nidelva. De kolom en het omringende mozaïek vormen samen een enorme zonnewijzer. Maar van het mozaïek is weinig te zien; het plein is vol jongelui, oudere jongeren en jongere ouderen die uit hun dak gaan als een rockband vanaf een podium vol inzet met de beginregels van de Guns n' Roses-hit 'Paradise City. Where the living is good and the girls are pretty'; Trondheim ten voeten uit!

Muziek

Eén ding is zeker, Trondheim heeft wat met muziek. Er is geen stad in Scandinavië waar zo veel muziekfestivals zijn als hier: pop, rock, jazz, blues, klassiek, film- of kamermuziek: het maakt niet uit. Misschien komt het omdat de stad 30.000 studenten telt. Een nieuwkomer aan het muzikale firmament in Trondheim is Rockheim, het nationale museum van Noorse popmuziek van de jaren vijftig tot nu.

Even ten westen van de stad ligt Bymarka, een heuvelachtig natuurgebied met uitgestrekte bossen, waar het goed hiken en biken is. Zalmvissen is ook een lokale sport. Zoals aan de oevers van de rivier Nidelva, in de oude wijk Bakklandet. Als we daar zelf een hengeltje uitgooien, is er op het naastgelegen terras een knallende champagneparty aan de gang van zojuist afgestudeerde artsen. Heel bruisend.

Nabij de Nidelva ligt ook de imposante Nidaros-kathedraal, daterend uit de tijd dat Trondheim nog de hoofdstad van Noorwegen was. Met ernaast het Paleis van de Aartsbisschop, dat tegenwoordig een museum herbergt. Allebei zeer de moeite waard. Net als het even buiten de stad gelegen Ringve Museum: het nationale museum voor muziek en muziekinstrumenten. Een charmante gids leidt ons langs instrumenten uit diverse perioden, door een reeks vertrekken. In een daarvan zet ze zich plots aan een piano en begint iets van Chopin te spelen. Hoe charmant!

Wat & Waar

De afstand tussen Amsterdam en Trondheim is hemelsbreed 1.273 kilometer. KLM vliegt meerdere malen per dag op Trondheim. Zie www.klm.nl.

In het centrum van Trondheim (180.000 inwoners) ben je nooit ver van water verwijderd. De rivier Nidelva meandert door de stad en komt via verschillende havenbekkens uit in de weidse Trondheim Fjord. Een goede manier om de stad te leren kennen is met de dubbeldekkers die vanaf het centrale plein vertrekken.

Meer info: www.visittrondheim.no.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.