Hogere straf dreigt voor Haarlemse nepreisagent

Een man die ongeldige vliegtickets en vakanties verkocht, hoorde vandaag in hoger beroep een jaar cel tegen zich eisen. Archieffoto GPD

Sander van Lubeck
HAARLEM

Een man die ongeldige vliegtickets en vakanties verkocht, hoorde donderdag in hoger beroep een jaar cel tegen zich eisen. De 39-jarige Haarlemmer moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, ook de schade aan de ongeveer honderdveertig slachtoffers terugbetalen.

Hij was in hoger beroep gegaan nadat de rechter hem veroordeelde tot zeven maanden gevangenisstraf.

De verdachte had een reisbureau in Haarlem en verkocht de tickets en vakanties tussen december 2011 en juli 2012. Hij gaf zich uit als agent van een reisorganisatie en deed alsof hij was aangesloten bij het Calamiteitenfonds, wat niet klopte.

Zijn klanten kwamen er soms pas op de dag van vertrek achter dat hun reis niet doorging. De zwendel leverde de Haarlemmer zo'n130.000 euro op.

De nepreisagent gaf hij aan dat hij het geld gebruikte om zijn persoonlijke schulden af te lossen. De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie betoogde tijdens de zitting dat 'alleen een onvoorwaardelijke celstraf recht doet aan de ernst van de feiten'.

,,De verdachte schepte een beeld van betrouwbare reisagent waar vliegreizen en vakanties geboekt konden worden. Maar hij stak het geld van zijn slachtoffers in eigen zak en verstrekte hen, op tickets met de naam en het logo van de reisorganisatie, de verder waardeloze stukjes papier."

De rechtbank veroordeelde de verdachte eerder tot 7 maanden cel na een eis van de officier van justitie van 12 maanden. De verdachte stelde hoger beroep in.

De uitspraak in het hoger beroep volgt over twee weken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.