Bedrijven willen busknooppunt op Schiphol-Rijk

Bart Boele
Hoofddorp

Bedrijven op het bedrijventerrein Schiphol-Rijk willen meebetalen aan het nieuwe busknooppunt Schiphol-Zuid als dat aan de Boeingavenue komt.

De stadsregio Amsterdam, die over het openbaar vervoer gaat, wil het aanleggen op de hoek Kruisweg-Fokkerweg. De bedrijven vinden dat te ver weg voor hun personeel.

De locatie Kruisweg-Fokkerweg is gekozen met het oog op het Schiphol Logistics Park dat aan de westkant van de Kruisweg wordt ontwikkeld. Woordvoerder Van Schie van de ondernemers heeft de gemeenteraad verteld dat dat niet terecht is. ,,Op Schiphol-Rijk werken nu 6.800 mensen en dat worden er 13.000. Op het Logistics Park gaan veel minder mensen werken, omdat er datacentra gaan verrijzen.’’

Een andere overweging voor de locatie Kruisweg-Fokkerweg is dat een busknooppunt daar 4,9 miljoen euro kost en aan de Boeingavenue 6,1 miljoen. De ondernemers willen daar wel bijspringen. Verkeerswethouder Derk Reneman, die ook in het dagelijks bestuur van de stadsregio zit, wil daar wel over praten, maar wijst er op dat de jaarlijkse exploitatie aan de Boeingavenue een half miljoen euro duurder is.

Over het OV-knooppunt Schiphol-Zuid, zoals het officieel heet, wordt donderdag 24 september van 17 tot 20.30 uur een inloopbijeenkomst gehouden in het pand van de Levend Evangelie Gemeente aan de Kruisweg in Aalsmeerderbrug. Op het knooppunt komen diverse buslijnen van Schiphol en R-netlijn 340 bij elkaar. De gemeenten Haarlemmermeer en Aalsmeer, de dorpsraad Oude Meer, Rozenburg en Aalsmeerderbrug en de provincie Noord-Holland hebben al met de locatie ingestemd.

In antwoord op schriftelijke vragen van de HAP melden B en W dat er tijdens een eerdere inloopbijeenkomst voor bewoners en bedrijven ’vrijwel geen’ bezwaren zijn geuit. Wel bekend is dat de Coöperatie Schiphol Rijk, de verenigde ondernemers, steeds tegen de locatie is geweest. De coöperatie trok in augustus ook al aan de bel. Volgens B en W is alles onderzocht en is de locatie Kruisweg-Fokkerweg de beste.

Verder klopt de kritiek die de coöperatie heeft geleverd niet, aldus B en W. ,,De Coöperatie Park Rijk geeft aan dat er vier van de zes haltes worden geschrapt. Dit is onjuist. Bij de aanleg van het knooppunt op de Kruisweg-Fokkerweg vervalt alleen de halte Beechavenue. De loopafstand voor deze reizigers zal toenemen met driehonderd meter. Daarentegen worden op het knooppunt twee nieuwe haltes toegevoegd. Voor een groot deel van de reizigers die nu werken bij de kantoren ten zuiden van de Beechavenue zal dit knooppunt leiden tot een kortere loopafstand.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.