North Sea 'Soul' Festival

Pharrell Williams.Foto AFP

Pharrell Williams.Foto AFP

Hanneke van den Berg
Rotterdam

Het programma van het 39ste North Sea Jazz Festival is zo vergeven van zwarte soulsterren, en zelfs van hun blue-eyed epigonen als Daryl Hall & John Oates, dat je tussen 11 en 13 juli van een North Sea Soul Festival kunt spreken.

Het festival staat niet alleen in die trend. De Grammy’s, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, werden dit jaar gedomineerd door het succes van de Franse danceproducers Daft Punk.

Tijdens de uitreiking kwamen echter belangrijke Amerikaanse inspiratiebronnen van Daft Punks grote platensucces in één bandje op het podium samen: zanger Pharrell Williams, funkster en gitaarheld Nile Rodgers en soullegende Stevie Wonder - het had iets onwezenlijks.

Ieder afzonderlijk staan ze dit jaar tijdens het grootste indoor jazzfestival ter wereld in de zalen van Ahoy in Rotterdam: Pharrell (op vrijdag 11/07), Stevie Wonder (zaterdag 12/07) en CHIC featuring Nile Rodgers (zondag 13/07).

King

Daar blijft het niet bij. De dominante positie van zwarte muziek komt ook verder tot uitdrukking in de festivalprogrammering: Soul is King. Op de openingsdag kun je je ook nog vergapen aan Robin Thicke (die stevig leentjebuur speelt bij Marvin Gaye), good old Mavis Staples, de imposante vocalist Gregory Porter en de nog altijd vitale hammondspecialist Booker T Jones.

Op zaterdag 12 juli wordt die lijn in de programmering doorgezet door podiumbeurten van de ook al vier decennia actieve The Isley Brothers, de terugkeer van Outkast, de vocale virtuoos Al Jarreau en een dubbel optreden van voormalig Michael Jackson-producer Quincy Jones, die overigens voor het eerst het festival met een bezoek vereert. Big Q presenteert zijn jongste oogappel, de Canadese jazzvocaliste Nikki Yanofski. Later die dag is hij eregast bij een bijzonder programma van de bigband van ’ons’ Metropole Orkest: ’This is how I feel about jazz’.

Op de afsluitende derde dag wordt het optreden van CHIC met Nile Rodgers beconcurreerd door concerten van Hall & Oates, The Daptone Super Soul Revue featuring Sharon Jones & The Dap-Kings, veteraan-soulzanger Charles Bradley and His Extraordinaires. In een van de zalen wordt dan ook nog ruim baan gemaakt voor de come-back van Neneh Cherry & haar geweldige band RocketNumberNine.

De laatste namen, met vrijwel alle representanten van de Nederlandse jazz, soul, r&b en rap moeten nog kenbaar worden gemaakt. En daar zullen vast nog wel wat plusconcerten bij zitten, maar de trend om het festival van een krachtiger soulstempel te voorzien, is er niet zomaar, en ze werd ook al langer geleden ingezet.

Leeftijd

Niet alleen de vooroorlogse jazzgeneraties zijn uitgestorven, ook zijn er nog weinig representanten van de neo, post- en hardbop van de jaren veertig en vijftig actief. Sterker, de leerlingen en navolgers van de generatie Miles Davis en Gil Evans raken op leeftijd. Een van de saxofoons (een Selmer Mark VI) van John Coltrane wordt binnenkort veilig opgeborgen in het National Museum of American History in Washington

Het festival presenteert de vertegenwoordigers van de jazz uit de jaren van de wederopbouw natuurlijk wel: John Scofield, Joshua Redman en Brad Mehldau op vrijdag, John Patitucci, Kenny Garrett en Brian Blade op zaterdag; Dave Holland en zijn makkers van PRISM op zondag.

Vernieuwers

Voor een festival als North Sea, dat elk jaar haar maximale capaciteit van 70 duizend bezoekers moet halen, is programmatische vernieuwing een lastige en hachelijke zaak. Omdat het evenement livemuziek op veertien podia gelijktijdig presenteert, kan eigenlijk alles worden geprogrammeerd wat maar binnen de traditie van jazz en zwarte muziek valt, daaraan schatplichtig is, of daar met goed fatsoen aan te linken lijkt.

Een zo’n voorbeeld van vernieuwend aanbod blijkt uit de voorzichtige oriëntatie op elektronische muziek. Zo is Darkside - de samenwerking tussen programmeur Nicolas Jaar en multi-instrumentalist Dave Harrington een mooie fusie van mens en machine (zondag). Een regelrechte aanrader vormt het optreden van het Zweedse powertrio Dirty Loops op zaterdag: op YouTube kun je een smaakvol pakket aan gekke covers samenstellen dat deze band in petto heeft.

Het is dat soul eigenlijk per definitie tijdloos is, anders zou je zeggen dat er North Sea onderstreept dat zelfs vernieuwende entertainers last hebben van de alom tegenwoordige retrotrend.

North Sea

Editie 39 heeft plaats van 11 t/m 13 juli van Ahoy’ Rotterdam. De kaartverkoop is gestart - tickets voor de plusconcerten zijn nu nog verkrijgbaar: www. northseajazz.com en tel. 0900-3001250.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.