Aangifte tegen oud-wethouders Bloemendaal

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Raadslid Marielys Roos (Hart voor Bloemendaal) heeft aangifte gedaan tegen twee oud-wethouders van Bloemendaal, Marjolein de Rooij en Tames Kokke.

Zij doet dit omdat volgens haar informatie over Bloemendaalse burgers - in dit geval de familie Slewe uit Overveen - door de oud-wethouders is doorgegeven aan derden. Dat is volgens Roos een strafbaar feit.

Zij baseert zich op mails in het bezit van Rob Slewe waaruit zou blijken dat informatie over zijn familie is rondgestuurd door de toenmalige wethouder de Rooij. De informatie is gegaan naar de hele GroenLinksfractie (onder wie de huidige wethouder Kruijswijk), maar ook aan derden, zoals Harry Borghouts (oud-commissaris van de koning) en columnist-politicoloog Meindert Fennema.

Borghouts

Maar het gaat niet alleen om De Rooij. Roos: ,,Ik heb onlangs via een Wet Openbaarheid Bestuur-procedure opmerkelijke e-mail correspondentie van augustus 2014 tussen oud-wethouder Tames Kokke en Fennema ontvangen. Daaruit rijst het vermoeden dat ook Kokke vertrouwelijke informatie over burgers heeft gelekt aan Fennema, die dit vervolgens heeft verspreid in een groter gezelschap, waarbij hij ook de heer Borghouts heeft genoemd."

,,Op grond van de geldende regels moeten inwoners ervan uit kunnen gaan dat informatie over door hen ingediende klachten geheim blijven en niet door een ambtsdrager, zoals een wethouder, naar buiten worden gebracht. Als dat wel gebeurt, is sprake van een strafbaar feit."

Het college laat weten de aangifte voor kennisgeving aan te nemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.