Gezworen vrienden gaan elkaar te lijf in Haarlem

Foto HDC Media/Hans van Weel© Foto: Holland Media Combinatie/Hans van Weel

Jacob van der Meulen
Haarlem

Op 11 mei dit jaar komt er in de Hieronymus van Alphenstraat in de Amsterdamsebuurt in Haarlem een eind aan de vriendschap tussen Ben K. (45) en Karim K. (33). De oorzaak is een vrouw, maar niet op de traditionele wijze.

De auto waar de vriendin van Karim mee rijdt staat op de naam van de vriendin van Ben. Al een maand vraagt die om de overschrijving van de Daewoo rond te maken, maar dat gebeurt niet. Intussen komen er op naam van de Bens vriendin allerlei boetes binnen. De twee zijn het zo zat, dat ze naar Karims woning gaan om de zaak te regelen.

Rambo-mes

Als die niet opendoet trapt Ben tegen de deur en vernielt daarbij een ruitje. Op dat moment staat Karim in het halletje en raken de twee slaags. Daarbij zou ook een soort Rambo-mes gebruikt zijn, maar het is onduidelijk wie dat wapen nu eigenlijk in zijn bezit had. Er wordt in ieder geval niet mee gestoken.

Aan gort

Ben en zijn vriendin lopen uiteindelijk onverrichter zake terug naar hun auto en stappen in. Karim komt ze woest achterna en slaat de achter- en voorruit van de Audi aan gort. Volgens de inzittenden doet hij dat met het Rambo-mes.

Slachtoffer

Karim doet uiteindelijk aangifte tegen zijn voormalige vriend wegens vernieling, huisvredebreuk en bedreiging. Op zijn beurt klaagt Ben hem aan voor de vernieling van zijn auto. Ook hij voelt zich slachtoffer.

Het gaat allemaal om die vriendin van Karim, zegt Ben. ,,Zij heeft Karim tegen mij opgestookt. Hij heeft zich door haar gek laten maken.''

Negeren

Voor de vernieling aan de voordeur legt de rechtbank hem uiteindelijk een werkstraf van zestig uur waarvan de helft voorwaardelijk op met een proeftijd van twee jaar. Bij het verlaten van de zaal loopt Ben bijna tegen Karim op, die op zijn beurt voor de rechter moet komen. Ze negeren elkaar volledig.

Van de gekke

Karim moet zich bij de rechter verantwoorden voor de 6400 euro schade die hij aan de Audi toebracht. Zijn advocaat vindt het overigens 'van de gekke' dat Karim voor de rechter moet verschijnen. ,,Het moet niet gekker worden dat hij zich hier moet verantwoorden. Er is een auto beschadigd, maar waarom? Mijn cliënt heeft gehandeld uit noodweer. In een hevige gemoedstoestand.''

Geen noodweer

De officier van justitie vindt het beroep op noodweer onterecht omdat Ben en zijn vriendin al weer in de auto zaten. De rechter ondersteunt dat. ,,Dat er sprake was van een bepaalde gemoedstoestand wil ik wel geloven, maar ik wil niet zo ver gaan door dit noodweer te noemen.''

Boete

De rechter gelooft ook niet dat Karim de autoruiten met blote handen, zoals hij zelf zegt, heeft vernield. Ze legt Karim uiteindelijk een geheel voorwaardelijke geldboete van 250 euro op met een proeftijd van twee jaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.