Vuurwerk afsteken pas vanaf 18.00 uur

Archieffoto

Margot Klompmaker
Haarlem

Voor het afsteken van vuurwerk gelden dit jaar strengere regels dan in voorgaande jaren. Knallen mag slechts tussen 18.00 uur ’s avonds op 31 december en 2.00 uur ’s nachts op 1 januari. Wie buiten die tijden toch vuurwerk afsteekt, is strafbaar.

Gemeenten mogen in principe niet afwijken van het beleid dat ’knallen’ pas vanaf 18.00 uur is toegestaan. Woordvoerster Lianne Sleutjes van het ministerie van Infrastructuur en Milieu: ,,Alleen als een gemeente een vuurwerkshow wil toestaan en daar een vergunning voor afgeeft, is het wel mogelijk buiten reguliere tijden vuurwerk af te steken.’’

Zones zonder geknalGemeenten mogen wel beslissen om vuurwerkvrije zones in te stellen. Dat hebben de gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Haarlemmerliede en Spaarnwoude niet gedaan.

In de gemeente Haarlemmermeer worden wel vuurwerkvrije zones ingesteld. Bij het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp geldt omwille van de rust van patiënten zo’n vuurwerkverbod.

Het kabinet is akkoord gegaan met de aanpassing van de tijden voor het afsteken van vuurwerk. Dat akkoord moet nog geformaliseerd worden, aldus woordvoerster Lianne Sleutjes. ,,Het besluit wordt officieel gepubliceerd in het Staatsblad en vanaf dat moment zijn de beperkte tijden van kracht. Dat zal dit jaar nog gebeuren.’’

EensgezindGemeenten zijn niet eensgezind als het gaat om het handhaven van de nieuwe regels. Een enkele gemeente zal bij overtreding ’niet te hard handhaven’. ,,De focus ligt bij ons op het bekendmaken van de verandering in de regels en het kost tijd voordat iedereen op de hoogte is’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Heemstede. ,,Er zal dit jaar daarom wat minder streng worden gehandhaafd op mensen die al wat eerder vuurwerk afsteken.’’

In onder meer de gemeente Haarlem wordt daar anders over gedacht. ,,We proberen mensen vooraf zo goed mogelijk te informeren. Met de werkelijke handhaving daarvan gaan we niet milder om. Het hangt er natuurlijk altijd vanaf met wie je te maken hebt en om wat voor soort vuurwerk het gaat’’, zegt een woordvoerder van de gemeente Haarlem.

Tijdens de periode richten de gemeente Haarlem en de politie zich niet op informeren, maar op het minimaliseren van de overlast. ,,We houden bij waar meldingen van overlast zijn, zodat handhavers op de dag zelf nog naar verschillende delen van de stad kunnen gaan om te surveilleren. We doen ons best overlast zo veel mogelijk te beperken, maar helemaal tegenhouden is onmogelijk. Dat is niet realistisch’’, zegt de woordvoerder.

Vuurwerk kopenAanvankelijk was het ook de bedoeling het aantal dagen waarop vuurwerk verkocht mocht worden, te verminderen, maar dat gaat niet door. Het is ook dit jaar weer op drie dagen mogelijk. De koopdagen zijn 29, 30 en 31 december.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.