Eerst flink toeteren en dan praten over Vondelweg in Haarlem

Lawaaiprotest tegen de verbreding van de Vondelweg. Foto United Photos / Bart van Vliet

Frenk Klein Arfman
Haarlem

Klokslag twee start het lawaai. Getoeter, pannendeksels tegen elkaar slaan, trommelen op een omgekeerde prullenbak. Omwonenden van de Vondelweg laten op deze manier weten dat ze absoluut tegen een verdubbeling van deze weg zijn.

De plannen zijn er al langer. Net als die voor verbreding van de Waarderweg. Maar de buurtbewoners zeggen nu al last te hebben van geluids- en lichtoverlast. Ze maken zich zorgen om de Hekslootpolder, het stukje natuur waar hun kinderen zo graag spelen. En hoe zit het met de waarde van hun huizen als die straks aan een vierbaansweg liggen?

Na de ludieke lawaai actie, bekrachtigd door spandoeken met teksten als ’Voor zulke kolder offeren we niet onze Hekslootpolder’, is het tijd voor woorden. Een man probeert met megafoon de actievoerders richting de kantine van speeltuinvereniging DVS te dirigeren. Een door het lawaai kansloze missie.

Toch zit die kantine even later helemaal vol. Buurtbewoners, Milieudefensie en vertegenwoordigers van alle politieke partijen gaan hier debatteren over de Vondelweg. Althans, alle partijen, de VVD blinkt uit door afwezigheid. Mogelijk niet geheel toevallig, daar zij de enige partij zijn die voor een verdubbeling zijn van de Vondelweg.

Want, zo blijkt tijdens het debat, geen enkele andere partij wil die verdubbeling. Al stelt Sociaal Lokaal dat zij er niet per se tegen zijn. Het komt ze op boegeroep uit de zaal te staan. Maar ook op de woorden: ,,In ieder geval eerlijk.’’ Waar de debatleidster aan toevoegt: ,,En u bent er tenminste.’’

Verdubbeling van de Waarderweg is bij enkele partijen wel een optie. Slechts de Ouderenpartij, SP, Partij van de Jeugd en GroenLinks en de Actiepartij wijzen dat plan ook meer of minder overtuigend af.

Maar op de vraag of de armen omhoog kunnen van alle politici die tegen verdubbeling van de Vondelweg zijn, gaan alle handen, op die van Sociaal Lokaal na, de lucht in. ,,Foto!!’’, roept iemand vanuit de zaal meteen.

De meeste partijen geven overigens ook duidelijk aan, dat de uitgaven voor een verdubbeling van de Vondelweg door de gemeente hoe dan ook niet zijn op te hoesten op dit moment. Dat het geld dus in ieder geval van de provincie zou moeten komen. ,,Maar als je tegen verdubbeling bent, waarom zou je het dan overwegen als de provincie wil betalen?’’, roept iemand uit de zaal.

Uiteindelijk neemt wethouder Mulder een handtekeningenlijst in ontvangst van mensen die tegen verdubbeling zijn. Gezien de uitlatingen afgelopen zaterdag lijkt het niet waarschijnlijk dat deze er snel zal komen. Al zegt iemand, met het nodige cynisme: ,,Tja, dat is voor de verkiezingen, daarna is het soms plots een heel ander verhaal.’’

Maar gezien de klare taal zou dat in dit geval wel heel wonderlijk zijn. Resteert slechts de VVD die wel voor verdubbeling is. Omwonenden van de Vondelweg weten waar ze op moeten stemmen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.