Stewardess is een mens van vlees en bloed en problemen

Frans van den Berg
Amsterdam

Caroline Nelissen heeft binnen vijf minuten haar punt gemaakt. Kordaat is de schrijfster van de net verschenen roman 'Kijk daar loopt een stewardess'. Kordaatheid is ook wat past bij een stewardess, zeker een die 35 jaar heeft gewerkt bij KLM en daarbij als nevenfuncties ook werving en selectie en de opleiding van stewardessen had.

In juni ging ze met pensioen en nu ligt haar boek op tafel.

,,Mooi hé die omslag. Die heeft mijn zoon ontworpen. De trolley van de stewardess gaat in de schaduw over in een kinderwagen. Daarmee zie je al meteen de verandering van het beroep. Het is niet meer alleen voor jonge meiden, maar een baan voor het leven, zelfs voor herintreders. Daarmee krijg je ook te maken met het regelen van oppas voor de kinderen, met relaties, maar ook met de zwaarte van de vluchten op latere leeftijd. De laatste jaren zie je weer de invloed van de sociale media op het beroep. Passagiers spuien hun ongenoegen en personeel moet oppassen wat ze zelf berichten. De regels worden streng toegepast en voor je het weet lig je eruit.''

Niet over KLM

Maar Nelissen wil niet te veel over KLM praten, ook al niet omdat het bedrijf dat niet op prijs stelt. Hoofdpersoon Monica Dalfsen solliciteert dan ook bij Dutch Airlines in Amstelveen. ,,Daar gaat je studie, vier jaar weggegooid geld'', verzucht haar vader wanneer hij hoort dat dochterlief stewardess wil worden. Een fictieve roman, al geeft ze meteen toe dat er veel autobiografisch in zit.

Mannen

In het bijzonder gaat het ook om relaties tussen mannen en vrouwen in het bijzonder. Monica verzucht in het boek dat 'de verhouding tussen cockpit en cabine net als die tussen mannen en vrouwen is'.

,,Zeker sinds de cockpitdeur altijd dicht moet blijven, is de communicatie niet altijd goed tussen piloten en stewardessen. Dat opeens orders worden doorgegeven zonder dat even overleg is gepleegd. Vroeger liep je gewoon even binnen. Je ziet zelfs dat ze gescheiden op pad gaan op de rustdag. Maar het moeilijkste in alle relaties is toch om goed te praten. Vaak wordt er te weinig gepraat, dan ontstaan misverstanden en lopen spanningen alleen maar op. Dat zie je aan boord van een vliegtuig, maar ook op andere werkplekken en zeker in relaties'', is de ervaring van Caroline Nelissen.

Die ervaring en mensenkennis heeft ze gebruikt bij de werving en selectie en later de opleidingen bij KLM. Verder begon ze in 2008 haar eigen coachingbureau in Woudenberg.

,,Je moet vooral het leven omarmen, doen waar je goed in bent. Daarbij is mijn motto dat het zowel privé, met werk als met vrienden goed moet zitten. Ik richt me dan ook niet specifiek op privé- of relatieproblemen, of met het werk. Het is een drie-eenheid.''

'Kijk door loopt een stewardess' van Caroline Nelissen, Uitgeverij Aspekt

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.