Nu is de toekomst

© Foto Marcel Vink

Marja van Spaandonk

Kleding biedt zelfs véél meer kansen dan lange tijd als echte sciencefiction werd beschouwd. „De tijd dat een trui of shirt alleen maar is bedoeld om te dragen, om er mooi uit te zien, is écht voorbij”, zegt De Laat in haar studio in Jinshan, een Chinese stad aan de rand van Shanghai. In deze ruimte wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van ’kleding 2.0’. Om precies te zijn: outfits met draagbare technologie.

„We moeten anders nadenken over kleding”, benadrukt Eva, die eerder werkte voor Nike, Zara en Mango, maar nu voor zichzelf werkt en de markt heel anders bekijkt. „De zogeheten ’fast fashion’, die je in veel winkels van de bekende kledingketens ziet, is totaal niet milieuvriendelijk. Ze zorgen voor schaarste van katoen, van olie, en hebben ook direct effect op het milieu door vervuiling van afvalwater.”

Minder kleding met meer mogelijkheden is voor De Laat de ideale combinatie. De toepassingen lijken eindeloos. „Technologie voor wifi en gps is in kleding te integreren. Zeker textiel is hier vanwege de structuur heel geschikt voor.” Of mogelijkheden om via je kleding te betalen en op het gebied van mobiele telefonie. „Zodat je niet meer steeds twee smartphones hoeft mee te nemen. We hebben de iWatch en GoogleGlass, maar ik wil laten zien dat er nog veel méér mogelijk is met draagbare technologie.”

Geen kledingkast vol

En daar houdt het niet op. In de toekomst hoeven we waarschijnlijk geen kledingkast vol broeken, shirts, rokken en jurken meer te hebben. „Dan zijn slechts enkele kledingstukken genoeg. Die vanaf jonge leeftijd tot wellicht de dood kunnen worden gedragen. Want er wordt gewerkt aan technieken om kleding van kleur te laten veranderen, maar ook van lengte, van vorm. En aan mogelijkheden die zelfreinigende kleding mogelijk maken. Nooit meer wassen dus want ook dát is heel vervuilend.”

Vervuiling, in China heeft De Laat daar ook mee te maken. In het Aziatische land zuchten veel steden onder de problemen met zwaar verontreinigende en ziekmakende lucht. Een uitgelezen kans natuurlijk om ook daarnaar te kijken.

Zo is de zogeheten BB Suit – in samenwerking met onder anderen de Amsterdamse modeontwerper Borre Akkersdijk en studenten van de TU in Eindhoven ontworpen – in staat vieze lucht op te nemen en te filteren. „Dat werkt net als onweer. Zware negatieve ionen hechten zich vast aan het vuil en laten het ’dood’ neervallen. We zullen niet meteen het probleem hebben opgelost, maar de toepassing kan natuurlijk wel heel interessant zijn.”

Revolutionare oplossingen en toepassingen, die voor een heel groot deel met fris Hollands ondernemerschap worden ontwikkeld. „De toekomst is nu”, aldus De Laat.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.