Ashton Brothers schitteren met zomerse kleine komedie

Hans Visser
Amsterdam

De tijd waarin theaters tijdens de zomer hun deuren sluiten is nu toch echt voorbij. In elk geval in Amsterdam. Zo heeft De Kleine Komedie deze maand The Ashton Brothers in huis met een ideale zomerproductie.

De voorstelling begint om negen uur als het op de terrassen afkoelt en biedt dan een kleine anderhalf uur altijd weer verrassend vermaak. Daarna is het nog niet te laat voor de nazit met een verlicht gemoed in een opperbeste stemming.

Deze productie met wat lekker opgefrist oud, maar vooral ook lekker nieuw werk is gemaakt op de aangename intimiteit van dit Amsterdamse theater. Hier ademt de sfeer van de verdwenen, maar nog o zo romantisch aandoende variététheaters die ooit op de kermissen stonden.

Al bij de deur klinkt de vrolijk lokkende marsmuziek van weleer, terwijl de artiesten een voorproefje geven van hun kunnen. Zo was het en zo is het.

Eenmaal binnen wordt op eigentijdse wijze het feest gevierd van het reizende variété, zij het in een smakelijke mix van poëzie, acrobatiek, muziek, slapstick en vooral volop relativerende gein. Want deze heren houden van dollen en sparen daarbij het publiek niet voor 100 procent.

De diverse acts waarmee de zes heren optreden hebben over op het eerste gezicht weinig verband met elkaar. Het is de toon die ze bindt. Wel zijn ze mooi afwisselend gerangschikt en op een speelse manier met elkaar verbonden, want de Ashton Brothers maken natuurlijk vooral theater, ditmaal in de toonzettende vormgeving van decors, kostuums en programma-opbouw van Jan Aarntzen.

Goochelen

De zes heren hebben uiteraard hun individuele kwaliteiten, maar vullen elkaar in het spel ook goed aan.

Neem bijvoorbeeld de 17-jarige Niek Takens, Nederlands kampioen goochelen. Verpakt in de nodige clownerie tovert hij virtuoos met zijn trucs, waarbij het publiek zowat op zijn lippen zit.

Ook jongleur Nigel Voets is zo’n briljant die het totaal doet schitteren. Met een rolstoel aan de trapeze? The Ashton Brothers doen het en maken er ook nog een verhaal van, dat dankzij het begeleidende adagietto van Mahler een verrassend dramatische lading krijgt.

Daarbij plaatst cabaratier Bas Hoeflaak subtiel komisch accenten. Ze komen natuurlijk zo goed tot hun recht omdat ze steunen op de door Pim Muda, Friso van Vemde en Joost Spijkers, ofwel de drie authentieke Ashton Brothers, opgebouwde stevig feestelijke theatertraditie.

Variété

The Ashton Brothers. Bijgewoond: Amsterdam, Kleine Komedie. Nog te zien: t/m 28 juni (vrijwel dagelijks), 21.00 uur. Info: www.dekleinekomedie.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.