Werknomade heeft kantoor in de laptop

Illustratie: Nourdin Kouch

Ed Brouwer

Niemand kijkt nog raar op als in een hamburgerrestaurant een zakelijk gekleed type behalve de hap, ook de laptop op tafel zet en noest begint te werken. Steeds meer mensen werken onderweg. „Het geeft vrijheid, maar kan ook leiden tot stress.”

Vooral veel zelfstgandigen zonder personeel (zzp’ers) hebben een vast kantoor vaarwel gezegd en reizen als werknomaden van flexplek naar flexplek. Er zijn zeker voordelen, maar maak dan wel goede afspraken over ergonomie, bereikbaarheid en werkdruk, waarschuwen ergonomen en vakbond. Jaap Hof van Academy Oost, bedrijf in online marketing en communicatie: „Nut en noodzaak van een vast kantoor is voor ons weg. We werken met alle moderne middelen, alles gaat online. Mijn kantoor zit in mijn laptop. Bij ons bedrijf werkt iedereen zo. Mijn collega’s en ik ontmoeten elkaar alleen als het echt nodig is.”

Jaap Hof heeft al jaren geen vaste werkplek meer, vertelt hij . „Ook in mijn vroegere werk als interimmer zat ik al overal en nergens. Ik ben een echte werknomade. Als er maar een werkplek en een koffieautomaat zijn, ben ik tevreden.”  Wie Jaap Hof lijfelijk wil ontmoeten, kan hem vaak vinden in Seats2Meet Hazemeijer Hengelo. „Een ander voordeel van werken op een locatie als deze: je komt plots mensen tegen die je anders nooit had ontmoet. Dat leidt soms tot verder contact en zelfs tot samenwerking.” Op de internetsite van Seats2Meet staat een uitgebreid overzicht van alle kennis die op dat moment in de locaties aanwezig is. De kans met een specialist in een vakgebied in contact te kunnen komen, is een van de grote factoren achter het succes van deze werkplekaanbieder. De populariteit van flexibele werkplekken neemt steeds verder toe, afgemeten aan het aantal nieuwe initiatieven in de laatste twee jaar. Uit een onderzoek in opdracht van netwerkbouwer Citrix blijkt ook dat 45 procent van de werknemers tussen de 35 en 44 jaar graag buiten de deur werkt.

Een van de belangrijkste voorwaarden is dat er onderweg snel internet is. Bij professionele flexplekbedrijven is dat geen probleem, ook menig wegrestaurant heeft wifi met snelheden die voor het gebruikelijke dataverkeer met documenten voldoende is. De uitrol van het supersnelle 4G-netwerk zorgt dat ook vanaf willekeurige parkeerplaatsen snel internet beschikbaar is. Al is vanuit de auto werken natuurlijk allesbehalve ergonomisch verantwoord.

Ergonomisch

„Met werken onderweg is op zich niets mis”, vindt Hugo Bos, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie. „Bij langdurig mobiel werken is het verstandig niet op een iPad of laptop zonder hulpmiddelen te werken, maar om een ergonomische werkplek te creëren. Niet alleen om lichamelijke klachten te voorkomen, je werkt ook productiever. Zo maak je bij het typen op een iPad meer typefouten en typ je langzamer dan wanneer je typt op een los (Bluetooth) toetsenbord.”

Volgens de wet moet elke werkplek die meer dan twee uur per etmaal wordt gebruikt, voldoen aan regels van de Arbo-wet. Onderweg kun je zelf maatregelen nemen door bij langdurig gebruik van een laptop een extern toetsenbord en muis aan te sluiten en gebruik te maken van een laptophouder om het scherm op de juiste hoogte te plaatsen, adviseert Bos. „Het buiten kantoor kunnen werken, geeft mensen meer vrijheid. Maar het kan ook leiden tot stress, doordat mensen altijd bereikbaar zijn. Maak daarom goede afspraken.”

„Ook wat dat betreft, heeft de werkgever een zorgplicht”, stelt Beater van der Velden, beleidsadviseur veilig en gezond werken van FNV Bondgenoten. „Er is niks mis mee als iemand onderweg in een restaurant een rapport tikt over klantenbezoek. Belangrijk is dat er afspraken zijn tussen hem en de leidinggevende over werken op andere plekken. Zoals over het gebruik van een losse muis bij laptop of iPad. Of hoe lang er op zo’n plek gewerkt mag worden.”

Werkdruk

Het grootste risico blijft ook volgens haar de werkdruk. „Werkgevers moeten goed in de gaten houden dat zij realistische targets stellen. Zo moeten ook maatregelen genomen worden om te voorkomen dat een buiten kantoor werkend personeelslid tot diep in de avond blijft doorwerken.

„Een ander gevaar is de informatie-overbelasting. Juist omdat mensen elkaar minder zien, bestaat het gevaar dat zij elkaar overladen met e-mails. Het zijn eigenlijk oude Arbo-problemen in een modern jasje.”

Het is voor een deel ook een kwestie van wennen. Vooral toen het flexwerken en de flexplekken net waren ingevoerd, kwamen er bij de vakbond veel klachten binnen. De nieuwe generatie werknemers gaat daar makkelijker mee om. Van der Velden: „Het nieuwe werken biedt ook veel voordelen. Het is ook niet zo zwart-wit. We groeien wel naar een gulden middenweg toe.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.