Coffeshop Superfly moet sluiten

Bart Boele
Hoofddorp

Superfly, al zo’n dertien jaar aan de Kruisweg in Hoofddorp gevestigd, moet per 15 april dicht. De onderneming doorstaat de zogenaamde Bibob-toets niet. Die toets kijkt of er met crimineel geld wordt gewerkt.

,,Superfly had per augustus 2013 al een nieuwe exploitatievergunning moeten hebben. Er moet een procedure worden doorlopen om een gedoogbeschikking te krijgen’’, aldus Weterings. ,,De Bibob-toets is door een onafhankelijke instantie afgenomen. Daar kwam een negatief advies uit. Na overleg met de eigenaar is een tweede toets gedaan en die is ook niet doorstaan. Daarom heb ik moeten besluiten geen nieuwe vergunning af te geven. Er rest mij niets anders.’’

Een woordvoerder van Superfly zegt dat iedereen daar ’ontzettend geschokt’ is. ,,Aan de voordeur werken we legaal, maar de inkoop aan de achterdeur is illegaal. In de wet Bibob staan dingen waaraan je in zo’n situatie nooit kunt voldoen. Er werkt hier zeventien man, waarvan er tien een gezin hebben. Je begrijpt dat wij geschokt zijn door dit besluit.’’ Weterings mag het als burgemeester niet hardop zeggen, maar duidelijk is dat hij niet blij is met dit negatieve besluit voor Superfly. Weterings is een van de burgemeesters in Nederland die legalisering van softdrugs voorstaat. Superfly is de enige coffeeshop in Haarlemmermeer. Het sluiten van de zaak kan tot gevolg hebben dat er straathandel ontstaat. ,,Gemeente, politie en justitie hebben afgesproken extra toezicht te houden om overlast en illegale straathandel tegen te gaan’’, aldus Weterings.

Superfly kreeg in 2010 wel de benodigde exploitatievergunning. Kennelijk is er sindsdien in de bedrijfsvoering iets veranderd. Weterings wil niet zeggen op welk onderdeel van de Bibob-toets Syperfly is ’gestruikeld’. ,,De inhoud van de Bibob-toets is geheim. Ik doe daar geen mededelingen over.’’

Haarlemmermeer heeft als beleid om twee coffeeshops te gedogen. Superfly is de enige die van dat beleid gebruik heeft gemaakt. De poging een coffeeshop in Nieuw-Vennep te openen is gestrand.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.