Zijlstraat boos om uitstalverbod

Winkeliers in de Zijlstraat willen ook hun waren kunnen uitstallen. Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

Ondernemers in de Zijlstraat willen af van het uitstalverbod dat in hun straat van kracht is. Zij voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van ondernemers in de Anegang en Warmoesstraat waar de gemeente het uitstalverbod onlangs wel heeft opgeheven.

Het uitstalverbod houdt in dat ze geen reclame of handelswaar op de stoep voor hun winkel mogen zetten. Dat verbod is ingesteld mede op advies van de politie en komt voort uit veiligheidsoverwegingen. Het verbod is in meerdere winkelstraten in Haarlem van kracht, ook om een rommelige aanblik van die straten te voorkomen.

Voor de Anegang en Warmoesstraat werd het verbod weer opgeheven omdat de verkeerssituatie toch uitstallingen mogelijk maakt en er zo een geheel ontstaat met de Kleine Houtstraat, Schagchelstraat en Frankestraat.

Gediscrimineerd

Ondernemers in de binnenstad hadden graag gezien dat ook in de Zijlstraat, Barteljorisstraat en Kruisstraat het uitstalverbod zou worden opgeheven. Dat is ze echter niet gelukt bij de aanpassing van het uitstallingsbeleid waar de gemeente nu aan werkt.

Die ondernemers voelen zich dan ook gediscrimineerd en financieel gedupeerd, stelt Henk de Bruijn namens de ondernemers. ,,Het is onbegrijpelijk en ook niet uit te leggen dat het uitstalverbod niet is opgeheven in bijvoorbeeld de Zijlstraat, die is met zijn brede stoepen gelijkwaardig in afmeting aan de Anegang of Warmoesstraat.’’

Het pleidooi om in ieder geval in het stuk Zijlstraat tussen Grote Markt en Gedempte Oude Gracht het uitstalverbod op te hebben vond vorige week gehoor bij de raadscommissie Ontwikkeling.

Een meerderheid van de raadsleden vond dat voor de periode van een jaar als proef de winkeliers hun waren mogen uitstallen, tot een meter uit de gevel. Want, zo had SP’er Frits Garretsen gesignaleerd, het opheffen van het uitstalverbod in de Anegang had die straat al een stuk gezelliger gemaakt.

Bloempotten

De aangepaste en vereenvoudigde regels voor uitstallingen wil Garretsen op nog een punt aanpassen. In de straten waar geen verbod geldt mogen ondernemers in een strook van een meter voor hun winkel van alles uitstallen, ook handelswaar.

In straten met een uitstalverbod mag een strook van hooguit een halve meter alleen gebruikt worden ter verfraaiing van hun zaak, bijvoorbeeld met bloempotten. ,,Dat onderscheid is onterecht en niet te verdedigen’’, meende Garretsen. ,,Waarom mogen die ondernemers in die halve meter ook geen handelswaar zetten?’’ Die beperking moet wat betreft Garretsen en een meerderheid van de commissie worden geschrapt.

Daar voelt wethouder Joyce Langenacker vooralsnog niets voor. Dan ligt de verrommeling weer op de loer, vreest Langenacker. Ze wil deze aanpassing ook eerst bespreken met de Centrum Management Groep, die al had ingestemd met het vernieuwde uitstallingsbeleid.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.