’Ik pas altijd overal een mouw aan’

Ad Heesbeen
Huizen

Door zuurstoftekort tijdens de bevalling belandde Walter Colijn met een spastische parese aan zijn rechterarm en -been in de ziekenhuiswieg. Een beperking die hij al jong, met veel aanpassingsvermogen een positieve wending wist te geven.

,,Toen ik een maand of drie was, ontdekten mijn ouders dat ik mijn rechterarm nauwelijks gebruikte. Onderzoeken leerden dat ik een beschadiging had in het linkergedeelte van mijn hersenen. Vanuit die helft wordt het fysieke deel van je lichaam aangestuurd. Mijn rechterarm en -been waren daardoor gedeeltelijk verlamd. Oorzaak: zuurstoftekort tijdens de bevalling. Het ging mis bij de overdracht, tijdens de wisseling van de wacht in het ziekhuis. Ik zat al te lang in het geboortekanaal.

Aan mijn been is veel verbeterd met fysiotherapie en een nachtspalk in mijn jonge jaren. Ik liep pas toen ik drie jaar was en reed op de fiets wat langer met zijwieltjes. Met mijn arm kan ik alleen maar ondersteunen. Iets oppakken gaat moeilijk. Ik ben er toch altijd positief onder gebleven, er waren altijd wel mensen die mij op sleeptouw namen.

Sporten en muziekles had ik weinig mee maar ik kon dansen als de beste. Mijn ouders hadden een dansschool, en van mijn zesde tot aan mijn zesentwintigste, was stijldansen mijn grote hobby. In die tijd waren er ook veel meer meisjes dan jongens op les, dus ik had aan danspartners geen gebrek.

Bij heel veel dingen heb je gewoon twee handen nodig, maar ik pas overal altijd wel een mouw aan en soms gaat dat op een natuurlijke manier: toen mijn dochter nog in de luiers lag bleef ze, alsof ze het voelde, altijd stilliggen wanneer ik haar verschoonde. Terwijl ze bij mijn vrouw altijd uitbundig spartelde. Ik heb genoeg om blij mee te zijn, en met kleine aanpassingen aan mijn fiets (automatische versnelling) en auto (gaspedaal links), kom ik overal. Met het gezin kamperen we graag. Daarnaast doe ik met mijn auto mee met wedstrijden caravan achteruitrijden. Ik ben daar wel handig in om zo’n complete caravancombinatie over een parcours te sturen.

Sinds twee jaar ben ik zelfstandig ondernemer in de reiswereld. Vroeger ging ik met mijn ouders regelmatig op vakantie, waaronder reizen op cruiseschepen. Tijdens vakanties schreef ik verslagen. Ik was altijd bezig met mijn omgeving. Daar heb ik mijn werk van gemaakt. Nadat ik jarenlang bij diverse reisspecialisten ervaring heb opgedaan, heb ik nu een eigen bureau aan huis. Mooie, verzorgde reizen samenstellen voor mijn klanten, dat is mijn grote passie. ''

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.