Puinhoop bij gemeentelijk archief Haarlem

Redacteur Haarlem
haarlem

Het archief van de gemeente Haarlem rammelt nog altijd aan alle kanten. Sinds de overgang van papier naar digitaal ontbreken tal van stukken, en worden nieuwe niet of volstrekt oncontroleerbaar bewaard. Wethouder Mooij zegt snel met maatregelen ter verbetering te komen.

In 2010 scheef de archiefinspectie al een vernietigend rapport over de wijze waarom Haarlem zijn archivering heeft geregeld. Alle grip op het archief ontbreekt, luidde kort gezegd de conclusie. Ruim twee jaar later blijkt er wel iets te zijn verbeterd, maar is de situatie nog steeds ronduit zorgelijk.

Een afgelopen week verschenen informatienota laat een opsomming van pijnpunten zien. Zo worden de digitale opnames van raadsvergaderingen niet gearchiveerd en is er nauwelijks beleid over het vernietigen van stukken. Ook ontbreekt een plan om het archief veilig te stellen in geval van een ramp om calamiteit. Van archivering van stukken die in mailboxen zitten of in persoonlijke opslaggebieden op pc’s is al helemaal geen sprake.

Om de boel op orde te krijgen, is extra personeel nodig.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.