Stilte na de storm op Leidsestraat Hillegom

Freesmachines schrapen het asfalt weg op de Leidsestraat even voorbij de Singel.

Sjaak Smakman
Hillegom

Het is de stilte na de storm op de Leidsestraat. Maandag was het een gekkenhuis, maar een dag later heeft het meeste verkeer zijn weg al weer aardig gevonden. Voor fietsers is de afsluiting van de doorgaande weg aan de zuidkant van Hillegom geen probleem, de auto’s rijden vooral via de Singel en de Derde Loosterweg.

De verkeersregelaars bij de afsluitingen op de kruisingen met de Singel en de Olympiaweg hebben wel de nodige boze reacties gehad. ,,Vanmorgen stapte er nog iemand uit zijn wagen en begon me voor van alles uit te maken en wilde mijn naam en bedrijf weten. Je wilt niet weten wat ik af en toe naar mijn hoofd krijg. Nou, dat mag, ik word er niet warm of koud van’’, zegt een van hen. En als boze weggebruikers echt dreigend worden - wat regelmatig gebeurt - dan staat hij wel zijn mannetje, verzekert hij.

Voetgangers kunnen langs het werk lopen over geïmproviseerde trottoirs. ,,Ja, het is best even lastig’’, zegt een Hillegomse, ,,maar het werk moet nu eenmaal gebeuren.’’ En als het werk straks af is, zal et een hele verbetering zijn, verwacht ze.

Overhoop

Dat geldt niet voor Hillegommer Ron Vos, die op de kruising Leidsestraat-Olympiaweg woont. Hij en de gemeente liggen al een hele tijd overhoop over de kruising. De gemeente wilde een deel van zijn tuin gebruiken, maar volgens Vos is de benodigde grond door verjaring zijn eigendom geworden.

De gemeente is nog altijd van plan om via de rechter de grond op te eisen, maar heeft voorlopig het ontwerp maar aangepast. De nu nog bestaande rechtsaf strook naar de Olympiaweg vervalt om ruimte te maken voor een vrij liggend fietspad.

Het gaat voor Vos wel heel lastig worden om straks zijn huis te bereiken via zijn uitrit op de Leidsestraat. De gemeente gaat een middengeleider aanbrengen waar je niet overheen kunt. Uit verkeersveiligheidsoverwegingen loopt die door bij de uitrit en wordt die niet over een klein stukje verlaagd om de uitrit goed bereikbaar te houden, heeft de gemeente aan Vos laten weten. Die wil daar nu stappen tegen gaan ondernemen, laat hij weten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.