Forse bevolkingsgroei Zuid-Kennemerland

Drukte met Bevrijdingspop in de Kruisstraat in Haarlem.© United Photos/Paul Vreeker

Frans van den Berg
Amsterdam

De meeste gemeenten zagen hun inwonertal het afgelopen jaar toenemen zoals Haarlem, Haarlemmermeer en minder mate Velsen. Met name in de plaatsen rond grote steden als Amsterdam vestigden zich veel jonge gezinnen.

Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarbij is uitgegaan van de cijfers tot en met eind november. Over december hebben de afdelingen burgerzaken uiteraard nog niet alle gegevens van geboorten, overlijden, vertrek en vestiging.

In heel Nederland is in bijna een kwart van de gemeenten het aantal inwoners gedaald. Dat fenomeen speelt zich vooral af in de drie noordelijke provincies, Limburg, de Achterhoek en Zeeland. In het verspreidingsgebied van onze kranten in Noord- en Zuid-Holland was alleen krimp in Den Helder, Enkhuizen, Heemskerk, Waterland en Huizen.

In Den Helder gingen meer mensen dood dan er werden geboren en vertrokken ook meer bewoners. De bevolking kromp met 154 naar 55.866.

Ook in Huizen gingen meer mensen dood of vertrokken. Ook Heemskerk vergrijsd. In Waterland en Enkhuizen werden wel meer kinderen geboren dan er mensen overleden, maar daar vertrokken weer meer mensen, zodat de bevolking toch kromp.

Vestiging

De verhuistrend binnen Nederland en de vestiging van andere EU-burgers zorgt in veel andere plaatsen juist voor een forse groei. Relatief de grootste groei was te zien in Blaricum. Met 520 nieuwe inwoners groeide die Gooise gemeente naar 10.721. Ook Beemster, Diemen, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Hillegom, Bloemendaal en Noordwijkerhout hadden zo een relatief forse groei.

Volgens het CBS is een groot deel van deze toename te danken aan jonge gezinnen die de grote steden ontvluchten zoals uit Amsterdam en Den Haag. Ook een gemeente als Zaanstad profiteert daarvan (meer geboortes en vestiging). Zaanstad groeit met 1141 mensen door naar 154.820.

Opvallend genoeg is dat effect in Haarlem en Haarlemmermeer minder helder. In die gemeenten groeit de bevolking sowieso door meer geboorten dan sterfgevallen, maar er zijn meer inwoners vertrokken dan er uit omliggende gemeenten kwamen. Wel vestigden zich in deze gemeenten veel mensen uit andere landen.

Haarlem klom zo naar 159.829 inwoners en Haarlemmermeer naar 147.308. Almere groeide ook lekker door naar 203.766 inwoners, welke groei vooral kwam door het hoge aantal geboortes en een vestigingsoverschot.

De stijging is gering in plaatsen als Leiden (124.445 inwoners), Alphen aan den Rijn (109.612), Teylingen, Landsmeer, Wijdemeren, Wormerland, Hilversum (89.549), Hoorn en Katwijk.

Nog net geen stilstand of achteruitgang is te zien in plaatsen zoals Alkmaar (108.530 inwoners), Velsen (67.860), Uitgeest, Stede Broeck, Schagen, Purmerend, Hollands Kroon, Edam-Volendam en Drechterland.

Amsterdam

De grootste bevolkingstoename was te zien in Amsterdam. Eind november telde de hoofdstad 856.536 inwoners. Die groei met 11.589 inwoners in elf maanden is het gevolg van een geboorte-overschot en de komst van veel buitenlanders.

Er vertrokken namelijk meer Amsterdammers naar andere gemeenten in Nederland, dan er uit de rest van Nederland naar de hoofdstad kwamen. Die trend is vergelijkbaar met Rotterdam en Den Haag. Alleen Utrecht kende wel een binnenlands vestigingsoverschot.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.