Peperdure sigaar uit eigen doos

Fokke Zaagsma

De Vastelastenbond ontvangt regelmatig kritische vragen over de acties van energieleveranciers. Om daarop een eerlijk antwoord te geven, is een gedegen onderzoek naar energiecontracten en voorwaarden onmisbaar. Zo nam de Vastelastenbond in maart 2014 de iPad actie van Oxxio onder de loep.

De resultaten van dit onderzoek waren schokkend. Consumenten die kozen voor de combinatie Oxxio InControl, plus een iPad Air, betaalden via dit energiecontract twee keer zo veel voor de IPad Air als in de winkel. In december 2014 en mei 2015 onderzocht de Vastelastenbond de slimme thermostaat Toon van Eneco.

De uitkomst was opnieuw een bevestiging van wat we al lang weten. Consumenten krijgen de gratis thermostaat Toon bij een vierjarig energiecontract. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in werkelijkheid betalen ze ruim 800 euro voor deze slimme thermostaat. Deze kosten komen voort uit abonnementskosten, hogere vastrechtkosten (vaste kosten die de consument per aansluiting aan de energieleverancier betaalt) en hogere tarieven per KWh stroom en kuub gas.

Na de iPad in 2014 kiest Oxxio begin 2015 wederom voor een lokkertje om consumenten over de streep te trekken. De energieleverancier biedt nu een iPhone 6+ aan bij een driejarig energiecontract. Nieuwe klanten hoeven slechts 349 euro bij te betalen.

Op het eerste gezicht lijkt het een fantastische aanbieding. Toch worden consumenten bij de neus genomen. Uiteindelijk betalen ze 1393 euro voor de iPhone 6+. Dat is bijna 600 euro meer dan de aanbevolen winkelprijs.

Vastrecht

Bij alle onderzoeken valt direct op dat het vastrecht, abonnementskosten en tarieven van de bijbehorende energiecontracten de boosdoeners zijn. Vergelijken we deze prijzen met andere aanbieders dan rekenen Oxxio en Eneco ongekend hoge bedragen.

Bij Oxxio zijn de vastrechtkosten - vaste kosten die de consument per aansluiting aan de energieleverancier betaalt - in drie jaar 1044 euro. Bij de goedkoopste energiecontracten in de markt liggen de vastrechtkosten beduidend lager. Ter vergelijking: bij Greenchoice betalen klanten over een periode van drie jaar 208 euro aan vastrecht. Energiedirect.nl rekent 165 euro. BudgetEnergie vraagt 143 euro. En bij E.ON kost het vastrecht over een periode van drie jaar 287,28 euro.

Er zijn meer van dit soort voorbeelden te geven. Keer op keer blijkt dat consumenten linksom of rechtsom de consumentenprijs én meer betalen voor acties van energieleveranciers. Vooral consumenten die niet genoeg geld hebben om een iPad of iPhone in één keer aan te schaffen, zijn hiervan de dupe.

Dat vind ik schrijnend. Ze beseffen niet dat ze bij deze contracten veel hogere energietarieven afrekenen. Zo komen ze vaak onnodig in nog grotere geldproblemen terecht.

Dirk-Jan Wolfert is oprichter van vereniging de Vastelastenbond

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.