Rechtszaken over Plaza West Haarlem in het verschiet

Het voormalige postsorteercentrum van het EKP is uitgebreid met een opvallende aanbouw als entree naar de winkels.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Henk Geist
Haarlem

Ogenschijnlijk zit de vaart er in bij de plannen voor Plaza West. Het oude sorteercentrum van de PTT aan de Westergracht in Haarlem is uitgebreid met een opvallende aanbouw, die dienst gaat doen als entree naar de Albert Heijn en het speelpaleis Monkey Town dat hier onlangs de deuren heeft geopend.

De schijn bedriegt evenwel. De plannen die ontwikkelaar De Brug en belegger Syntrus Achmea voor het terrein hebben, stuiten op grote weerstand bij omwonenden.

Zeshonderd woningen moeten er komen in een aantal grote bouwblokken, met ook nog extra winkelruimte.

Meerdere rechtzaken liggen in het verschiet, waarin de omwonenden de door de gemeente verleende vergunningen wil aanvechten.

De nieuwbouw wordt in de ogen van de omwonenden te hoog, zowel aan de kant van het spoor als aan de kant van de Van Oosten de Bruijnstraat. Ze voorzien dat door het grote aantal woningen de verkeersoverlast in de omgeving fors zal toenemen. David Sprong van het platform Leefbaar Haarlem Zuidwest wijst op een verkeersonderzoek dat is uitgevoerd.

In de conceptversie daarvan wordt aangegeven dat er problemen zijn te verwachten, maar in een herziene versie luidt de conclusie dat het wegenstelsel de toename van het verkeer aan kan.

Sprong: ,,De cijfers zijn gewijzigd ten gunste van Plaza West, sommige kruisingen zijn in het onderzoek ook niet meegenomen. Dat verkeersplan klopt voor geen meter.’’

Bewoners aan de andere kant van de spoorlijn vrezen dat door de nieuwbouw het geluid van de passerende treinen zal worden weerkaatst en dat de geluidsoverlast dus zal toenemen. Het platform Leefbaar Haarlem Zuidwest heeft een wob-verzoek bij de gemeente ingediend om de geluidsberekeningen boven tafel te krijgen.

Sprong: ,,We hebben nu al veel last van het laden en lossen bij Albert Heijn in de nachtelijke uren. Daar wil de ontwikkelaar ook niks aan doen.’’

Geen gehoor

Voor alle vier bouwblokken langs het spoor is het platform naar de rechter gestapt.

Sprong: ,,Dat is de enige manier om ons recht te halen, bij de gemeente vinden we geen gehoor, die heeft al onze bezwaren afgewezen. En wij zijn erg ontevreden over de door de gemeente in het leven geroepen klankbordgroep.’’

In afwachting van de rechtszaken is de bouw van de drie appartementengebouwen naast het sorteercentrum uitgesteld. Ook de verdieping die nog op het sorteercentrum moet komen, laat nog op zich wachten.

Voor de nieuwbouw langs de zijde van de Van Oosten de Bruijnstraat worden vanwege de protesten van de buurt nieuwe ontwerpen gemaakt die de bezwaren moeten ondervangen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.