Help... mijn tv is krom!

De oled van LG. Foto AFP

De oled-tv van Samsung. Foto AFP

De oled-tv van LG. Foto AP

De oled-tv van LG. Foto AP

1 / 4
Peter Lodewijks

Een nieuwe generatie tv’s is niet langer plat, maar heeft een kromming. Deze ’curved’ oled-tv’s bieden prachtig beeld, maar niet dankzij het gebogen scherm. Dat is vooral een kwestie van design.

Tv’s zijn al lange tijd volkomen vlak, maar de nieuwe schermtechniek oled zorgt voor de komst van het gebogen scherm. Bij oled geeft een groot vlak van een speciaal materiaal licht, in plaats van allerlei kleine puntjes. Een oled-scherm kan zwart beter weergeven, waardoor het contrast veel groter is. Doordat er geen aparte achtergrondverlichting nodig is, zoals bij lcd-tv’s, zijn oled-schermen veel dunner te produceren. En ze zijn in nieuwe vormen te maken, zoals gebogen.

Samsung en LG hebben onlangs bijna tegelijkertijd de eerste gekromde oled-tv’s in Nederland op de markt gebracht. Beide rivalen bestrijden elkaar altijd als het gaat om de allernieuwste technische snufjes en ’curved oled’ is daar weer een voorbeeld van. Platte oled-tv’s zijn ook nog gloednieuw, maar de volgende innovatie dient zich met de gekromde variant alweer aan. Sterker nog: de twee gebogen tv-modellen (55 inch) zijn onder de allereerste oled-tv’s op groot formaat in ons land. LG volgt eind deze maand pas met een eerste platte oled-tv, met als rand een schilderijlijst.

Wat voegt het gebogen scherm toe? Op de eerste plaats zien ze er opvallend uit. Samsungs KE55S9C hangt bijvoorbeeld in een metalen lijst en LG’s 55EA9800 heeft een doorzichtige voet. Ze trekken veel meer de aandacht dan de huidige platte schermen. Het zijn designobjecten. Maar LG en Samsung beweren dat de kijker bij een scherm met kromming ook meer het beeld ’in wordt gezogen’. De fabrikanten trekken vergelijkingen met de rondom lopende schermen van imax-bioscopen. De redenering: het hele schermoppervlak bevindt zich op gelijkere kijkafstand van het oog. Bij een vlak scherm zou er iets visuele vervorming en detailverlies zijn aan de randen.

Bij een kijktest met de nieuwe tv’s blijken die claims nogal overdreven. Het beeld ziet er weliswaar prachtig uit, maar de toegevoegde waarde van het gebogen scherm voelt klein. Een opvallend verschil in de kijkervaring is er niet. Je ziet niet ineens veel extra diepte. Daarvoor zou de kromming misschien nog scherper moeten zijn dan nu het geval is. Maar dat zou de consument minder keuze geven in zijn afstand tot de tv. Voor een vergelijking met de imax-ervaring zou het schermoppervlaak veel groter moeten zijn dan de huidige 55 inch doorsnee. De claims over de andere kijkervaring van een gebogen scherm lijken vooral bedacht voor marketingdoeleinden. Aan de andere kant: het beeld is er ook absoluut niet minder op.

Deze twee nieuwe tv’s bieden namelijk een prachtig beeld. Dat is vooral te danken aan de oled-techniek en minder aan de vorm van het scherm. Ze zijn enorm helder, hebben bijna perfecte zwartwaardes en uitstekende weergave van snelle bewegingen. Met de gebogen variant krijgt de consument er vooral een verfrissend ontwerp bij. De LG-tv is bijvoorbeeld flinterdun: slechts 4,3 mm dik. Voor die pracht moet je momenteel nog diepe zakken hebben. Samsungs model kost 7999 euro en de LG-tv kost 8999 euro. Voorlopig dus voor weinig consumenten weggelegd.

Dat is jammer. Want deze gebogen oled-tv’s hebben als high-end tv’s namelijk nog allerlei fraaie extra’s. De mooiste toevoeging: twee mensen kunnen op de Samsung-tv tegelijkertijd een ander tv-kanaal zien als ze een 3D-brilletje op hebben. Kan de man eindelijk voetbal kijken, terwijl de vrouw een soapserie op heeft staan. Een koptelefoontje in de bril levert het geluid en met een speciaal knopje kan je even spieken wat de ander zit te kijken. LG biedt iets soortgelijks, maar voorlopig nog alleen voor games die twee spelers tegen elkaar kunnen spelen. Dit ’samen naar iets anders kijken’ is misschien nog wel nuttiger dan de ondersteuning van 3d-films die tv’s enkele jaren geleden allemaal kregen. 3d-tv was even een hype, maar uiteindelijk zijn de interesse en het aanbod vrij klein gebleven, vooral omdat mensen niet met een brilletje op willen zitten. De nieuwe gebogen oled-tv’s zijn nog te duur om een hype te worden. Maar ze hebben verder weinig minpunten. Je kunt er gewoon naar kijken als naar alle andere tv’s. Alleen een gebogen scherm aan een muur hangen, dat is toch wel een raar gezicht.

Wat is oled?

Oled is een ’organische led’, een materiaal dat licht geeft als er stroom doorheen gaat. Doordat ze zelf licht geven, heeft het oled-beeldscherm geen achtergrondverlichting meer nodig en kan daardoor heel dun zijn.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.