Dit jaar meer inbraken in Getsewoud

Wessel Mekking
nieuw-vennep

In Getsewoud is dit jaar al meer ingebroken dan in heel 2014. Vorig jaar was dat 26 keer het geval, in 2015 staat de teller al op 37. Maar in de paar weken dat Buurtpreventieteam Getsewoud bestaat, is in heel Nieuw-Vennep nog maar één keer ingebroken.

Dat bleek donderdagavond in Het Trefpunt tijdens een informatiebijeenkomst over inbraakpreventie. Het buurtpreventieteam, eerder bekend als Neighbourhoodwatch Getsewoud, stelde zich daar voor.

Initiatiefnemer Peter Kerzaan en medeoprichter Frans Klouwens hebben ’s avonds en ’s nachts in hun fluorescerende shirtjes al heel wat rondjes gemaakt om potentiële inbrekers af te schrikken. Kerzaans partner Patricia Griffioen staat hen terzijde. Na de bijeenkomst deelden ze ook aanmeldformulieren uit aan de meer dan zestig bezoekers. ,,We kunnen het niet alleen. U hoeft echt geen uren te lopen of te fietsen.’’

Buurtpreventieteam

De facebookgroep van Buurtpreventieteam Getsewoud telt al 576 leden. Arjen Schut, een van de twee wijkagenten van Getsewoud, is blij met de grote animo. De politie en de gemeente Haarlemmermeer ondersteunen het initiatief van harte.

Schut gaf in Het Trefpunt een presentatie. Hij liet een plattegrond van Getsewoud zien waaruit bleek dat de laatste twaalf weken in het zuidelijk deel van De Poorten het zuidelijk deel van De Componisten relatief veel is ingebroken. Maar ook andere delen van de wijk krijgen veelvuldig bezoek van inbrekers. ,,Eerder werd vooral ingebroken in Getsewoud-Zuid, maar dit jaar gebeurt het ook veel in Noord’’, vertelde Schut. Ook legde hij uit hoe de politie inbrekers aanpakt en afschrikt, en hoe wordt gehandeld na een inbraak.

Intuïtie

Schut riep de aanwezigen op vooral naar hun intuïtie te luisteren als ze iets verdachts zien. ,,Als u denkt dat iets niet klopt, bel ons maar via 112. Liever te veel dan te weinig.’’ Dat geldt dus ook als een bewoner verdachte personen in een tuin ziet staan of als vernielingen worden aangericht, vertelde Schut. ,,Jullie zijn mijn ogen en oren in de wijk.’’ Bij een melding van een mogelijke inbraak rennen de agenten massaal de deur uit, aldus Schut. Ze willen boeven vangen.

De politie benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de leden van het Buurtpreventieteam hun vuisten gebruiken. Leden van het buurtpreventieteam hebben geen speciale status. Verdachte sujetten op een nette manier aanspreken of laten merken dat bewoners de boel in de gaten houden, kan al afschrikken. En mocht iemand gewelddadig overkomen: ,,Houd afstand en bel ons’’. De ervaring van Schut is dat inbrekers in het algemeen ’zo snel mogelijk weg willen’ en juist niet wensen te vechten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.