Droom voor kind, nachtmerrie voor ouder

Peter Lodewijks

Game v/d WeekSkylanders Swap Force (Activision)Platform: Xbox 360 (ook PS3, Wii, Wii U en 3DS) 4 sterren

Het concept is net zo briljant als gewiekst. Een game maken waarbij (drie) fysieke poppetjes worden geleverd, die - wanneer je ze op een ook bijgeleverde ’portaal’ legt - verschijnen in het spel.

Voor uitgever Activision heeft het geen windeieren gelegd, want de vorige twee delen brachten samen ruim een miljard euro op. Niet eens zozeer omdat er zoveel exemplaren van het spel waren verkocht, maar vooral omdat er ook nog tientallen andere speelbare poppetjes zijn. Die je elk voor 10 á 15 euro los kunt kopen in de winkel.

En dat maakt de game net zo briljant als gewiekst. ’Skylanders’ is de droom voor elk kind en de nachtmerrie voor elke ouder. Om alles uit de game (die rond 65 euro kost) te kunnen halen, zul je diverse poppetjes moeten kopen. Bepaalde gebieden zijn anders niet speelbaar. Het is wel mogelijk om het bij 65 euro te houden (niet dat kinderen dat ooit zullen accepteren...), want de game heeft genoeg te bieden. Dit spel is een grote vooruitgang ten opzichte van het vorige deel. Het ziet er mooier uit, is speelser gemaakt en heeft de vernieuwing dat je de torso en benen van een poppetje van elkaar kunt scheiden en kunt combineren met die van andere poppetjes. Ondanks het hoge commerciële gehalte innoveert de serie dus wel. In ieder geval genoeg om een kind weer helemaal hol en dol te maken. De actie zelf blijft wat monotoon en simpel, maar de kleurrijke gebieden en het humorvolle verhaal compenseren dat. Dus tja, ouders. Het wordt een dure Sinterklaas.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.