KLM-reizigers stranden door rokende vulkaan [video]

© EPA

Internetredactie
SCHIPHOL

Passagiers van de KLM zijn donderdagavond gestrand in Singapore en Denpasar op het Indonesische eiland Bali vanwege de vulkaanuitbarsting op Oost-Java.

De internationale luchthaven bij de badplaats Kuta en niet ver van de Balinese hoofdstad Denpasar is voor onbepaalde tijd gesloten.

Door een uitbarsting van een vulkaan op Oost-Java zijn inmiddels 357 binnen- en buitenlandse vluchten geannuleerd, meldde een woordvoerder van de luchthaven aan het Duitse persbureau DPA. Naar schatting 47.000 toeristen zijn gedupeerd.

Hotels

De reizigers die vanuit Amsterdam naar Denpasar zouden vliegen, kwamen niet verder dan Singapore. Daardoor konden ook de mensen die met hetzelfde toestel vanaf Denpasar zouden vliegen niet weg, liet een woordvoerder van KLM vrijdag weten.

In Singapore belandden zo’n vierhonderd passagiers en op Denpasar trof het 328 reizigers. Zij zijn ondergebracht in hotels. KLM houdt de situatie nauwlettend in de gaten en kon nog niet zeggen wat voor gevolgen de uitbarsting heeft voor de vlucht van vrijdagavond.

Drukste

Duizenden toeristen kunnen het eiland niet zoals gepland per vliegtuig verlaten of naar het eiland vliegen.

Een aantal luchthavens in de regio was maar kort gesloten, maar de kleine vliegvelden Blimbingsari en Notohadinegoro in het oosten van Java zijn volgens Indonesische media vooralsnog dicht.

De vulkaan Mount Raung spuwt al bijna een week as uit, wat flinke gevolgen heeft voor het vliegverkeer van en naar Indonesië.

De internationale luchthaven bij de badplaats is dankzij de enorme toeristenindustrie op het eiland de op twee na drukste luchthaven van Indonesië. Er komen en gaan gemiddeld meer dan 41.000 reizigers per dag.

Zaterdag

Ook Malaysia Airlines ondervindt hinder van de gesloten luchthaven op Bali. „De vluchten van vandaag tussen Kuala Lumpur en Denpasar zijn geannuleerd”, zei een zegsman. De Maleisische hoofdstad dient als overstap voor veel passagiers die naar Indonesië reizen.

Hoeveel Nederlanders zijn getroffen, kon hij niet zeggen. De gedupeerden worden opgevangen in hotels. „Zoals het er nu naar uitziet, gaat de luchthaven mogelijk zaterdag weer open”, aldus de woordvoerder. „We hopen het.”

Singapore Airlines heeft op de vlucht vanaf Schiphol naar Singapore vrijdagochtend tientallen passagiers die Bali als eindbestemming hadden niet meegenomen. „Je kunt je voorstellen dat het in Singapore redelijk vol begint te raken omdat veel mensen daar zijn gestrand’, zei een woordvoerder. Zij krijgen onderdak in hotels.

Annuleren

Reizigers die naar Bali zouden vliegen, kunnen hun reis uitstellen of kosteloos annuleren. Ook biedt de luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid naar een andere bestemming in Indonesië te vliegen. Tussen Singapore en Bali gaan dagelijks vijf vluchten. „Die zijn allemaal geannuleerd.”

Dit geldt ook voor Cathay Pacific, die dagelijks via Hongkong naar Bali vliegt. Volgens een woordvoerder gaan vrijdag zo’n twintig passagiers die Denpasar als eindbestemming hadden, niet mee op de vlucht vanaf Schiphol.

Dit geldt vooralsnog ook voor de vlucht van zaterdag. Wat hierbij ook meespeelt is dat Hongkong in de nacht van donderdag op vrijdag is getroffen door een typhoon, waardoor veel passagiers sowieso al op de luchthaven zijn gestrand.

Bekijk de video's. App-gebruikers klikken hier (uitbarsting) en hier (nieuwsuitzending)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.