Het geheim ****

hd Administrator

Of je de Eindhovense cabaretier daarom een acteur mag noemen of niet: zijn filmrollen zijn altijd memorabel.

In zijn optredens in ’Minoes’ (als een verlegen journalist) en ’TBS’ (als een doordraaiende ontsnapte gevangene) schemerde altijd iets door van een kolossaal en onbehouwen jongetje met een grote mond en een rechtvaardige inborst.

Als een familievader van meerdere ambachten en nog meer ongelukken is Maassen het warm kloppende hart van de familiefilm ’Het geheim’. Samen met zijn zoontje Ben - een ontwapenend natuurlijke hoofdrol van de jonge Thor Braun - vormt vader Koos een goochelduo. Door de combinatie van Bens goocheltalent en het Tommy Cooper-achtige gestuntel van pa wordt het duo nog populair ook.

Maar op een dag gaat er iets mis: Bens vriendinnetje en assistente Sylvie (Java Siegertsz, ook al zo naturel spelend) verdwijnt tijdens het uitproberen van een nieuwe truc. Wanneer het meisje na dagen nog niet terug is moet Ben op zoek naar het geheim van de truc en het geheim van Sylvie’s verdwijning. Daarbij krijgt hij hulp van Daan Schuurmans, die een aardige parodie neerzet op meesterillusionist Hans Klok, die zelf achter de schermen meewerkte als magisch adviseur.

Het aardige van ’Het geheim’ is dat zowel de problemen als de oplossing daarvan voortkomen uit de personages, en niet uit de hoge hoed zijn getoverd van scenarist Frank Ketelaar.

Ook sterk in Ketelaars script is het hartelijke portret van Koos’ rommelige gezin, dat op de rails wordt gehouden door Chantal Janzen als de nuchtere moeder.

Na zijn gevoelige jeugd-voetbal-film ’In Oranje’ en de terecht zeer succesvolle Sinterklaasavond-romcom ’Alles is liefde’ bewijst regisseur Joram Lürsen opnieuw dat hij de kunst verstaat om een groot publiek te amuseren, zonder dat hij teveel voor de kijker door de knieën gaat.

Het geheim is een intelligente, liefdevol gemaakte, mooi gefotografeerde en weldadig ambachtelijk uitgevoerde productie geworden: misschien wel de leukste Nederlandse familiefilm sinds ’Minoes’.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.