The tourist **

Foto GPD

Leontien van Engelen

Regie: Florian Henckel von DonnersmarckMet: Angelina Jolie, Johnny DeppNa het winnen van de Oscar voor de beste buitenlandse film met ‘Das Leben der Anderen’, was het bijna onvermijdelijk dat Florian Henckel von Donnersmarck zijn opwachting zou maken in Hollywood. De Duitse filmmaker maakt zijn Amerikaanse debuut met ‘The tourist’, een remake van de Franse thriller ‘Anthony Zimmer’.

In het beklemmende afluisterdrama ‘Das Leben der Anderen’ zette een jaloerse ambtenaar het spionage-apparaat van de totalitaire DDR in om een minnares te schaduwen. In het helemaal niet beklemmende ‘The tourist’ halen Scotland Yard en dubieuze Oost-Europese boeven al hun high tech apparatuur uit de kast om Angelina Jolie te schaduwen. Beide partijen vermoeden namelijk dat de glamoureuze Jolie - haar personage doet er niet toe - hen zal leiden naar een gezochte meesteroplichter.

Jolie weet donders goed dat ze gevolgd wordt. Om haar stalkers zand in de ogen te strooien papt ze aan met de argeloze Amerikaanse reiziger Johnny Depp - zijn personage doet er niet toe - omdat deze hetzelfde postuur heeft als de gezochte boef. U moet namelijk weten: die heeft zich onherkenbaar gemaakt met plastische chirurgie. En dan hebben we het niet over een botoxje, maar een ultieme make-over van twintig miljoen dollar.

‘The tourist’ doet zijn best om een stijlvolle, naar Hitchcock knipogende thriller te zijn. Stijlvol zijn de toeristische plaatjes die Von Donnersmarck in Venetië schoot zonder meer, net als de weelderige jurken die Jolie mag showen. Maar ‘thrilling’ is deze misdaadfilm geen seconde, al was het maar omdat Depp en Jolie nauwelijks iets met elkaar lijken te hebben.

De verrassend bedoelde plotwendingen aan het slot zijn ook al nog voorspelbaar en ondermaats - vooral als je bedenkt dat het script mede werd geschreven door de scenarist van de klassieke surprisethriller ‘The usual suspects’.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.