The last exorcism ***

Regie: Daniel Stamm Met: Patrick Fabian, Ashley Bell, Iris Bahr, Louis Herthum. Tien jaar geleden bracht regisseur William Friedkin zijn horrorklassieker ‘The exorcist’ (1973) opnieuw naar de bioscoop. Hoewel zijn vermeende verbeteringen in beeld en geluid afbreuk aan de oorspronkelijke versie deden, bleef de film onverminderd schokkend.

Sindsdien zagen we de duiveluitdrijver terug in een tweetal deels overlappende vervolgen, waarin de betreurde Antonie Kamerling een bijrol speelde, en in ‘The exorcism of Emily Rose. Die laatste variant had een verfrissende insteek, want de duiveluitdrijver belandde in de beklaagdenbank, waar hij zich tegenover sceptici voor de fatale afloop moest verantwoorden.

Aan exorcisten is in het horrorgenre dus geen gebrek, aan variaties op ‘The Blair witch project’ evenmin. ‘The last exorcism’ slaat een brug tussen beide stromingen, waardoor een cynicus op voorhand kan verzuchten dat het goddank de laatste duiveluitdrijving betreft. De film pakt echter sterk uit, want het onderwerp van de nepdocumentaire is een van zijn geloof gevallen Amerikaanse showpredikant, die wil laten zien dat demonische bezetenheid flauwekul is. De door Patrick Fabian innemend vertolkte dominee biedt gelovigen graag zijn diensten aan, want in dergelijk zaken zijn kinderen meestal de dupe van het religieus fanatisme van hun ouders.

Fabian en regisseur Daniel Stamm ontlenen aanvankelijk veel humor aan de manier waarop de goochelende dominee de kluit belazert, maar aan de zaak van een bezeten boerendochter zitten zoveel wrange aspecten dat de toon steeds ernstiger wordt. Het levert een toenemende spanning in een intrigerende film op.

Het is dan jammer dat ‘The last exorcism’ vlak voor de eindstreep volledig ontspoort, in een wending die de indruk wekt dat de makers het lef ontberen om hun aanpak naar een logisch eindpunt te voeren. Verrassend is de ontknoping beslist, bevredigend allerminst. William Friedkin blijft toch de meester van het genre.

Bart van der Put

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.