Met de bus naar het hollen in de duinen

Frenk Klein Arfman
Overveen

Als Vips worden ze ontvangen. Wethouder Cora-Ifke Sikkema en vertegenwoordigers van het Nationaal Park en Connexxion wachten groep 4 van de Brandaris uit Haarlem-Noord. De kinderen gaan zo op duinexcursie de ophef is omdat Connexxion deze woensdag voor het eerst een chauffeur plus bus inzet om schoolkinderen naar de duinen te vervoeren.

De wil om deel te nemen aan excursies als deze is er namelijk vaak wel, maar het vervoer niet.

Vooralsnog zal Connexxion tien scholen op deze manier richting de duinen en terug gaan rijden.

Daar is Corinne Emmelkamp van Nationaal Park Zuid-Kennemerland erg blij mee. ,,Vaak is alleen het ontbreken van vervoer de reden voor een school om niet deel te nemen aan onze excursies. We zijn blij dat, mede dankzij bemiddeling van de gemeente, Connexxion bereidt was dat vervoer een aantal malen op zich te nemen.’’

Belangrijk

In de piekweken, in het najaar en voorjaar, zijn er soms zelfs vijf excursies per week.

Want het is belangrijk dat de kinderen de duinen leren kennen, vindt Corinne. ,,Buiten zijn is gezond voor ze, terwijl ze de duinen ook leren kennen en waarderen. Zodat ze later weten hoe ze kunnen zorgen dat dit behouden blijft.’’

De kinderen gaan zo op zoek naar dierensporen. Afgewisseld met wat ’spannende’ zaken, zoals geblinddoekt door de duinen manoeuvreren. De methode om de duinen goed te leren ’zien’. ,,Door er naar te luisteren’’, verduidelijkt Corinne.

Konijnenpoep

Na afloop zijn de kinderen enthousiast. Ze hebben onderweg konijnenpoep gezien en zelfs één echt konijn met wiens medewerking de keutels wellicht mede mogelijk werden gemaakt. Een hert is ook gespot. Daarna was het nog lekker hollen met het vossen- en konijnenspel.

Nu mogen ze weer de Connexxionbus in.

Waarin zich ook het wellicht mooiste moment afspeelde bij aankomst. Toen een jochie op de vraag wat de kinderen al van de duinen wisten, antwoordde: ,,Ik weet álles van de duinen. Op drie dingen na.’’ Welke drie dingen dat waren bleef helaas onduidelijk. Maar als vervoer naar die duinen een van die zaken drie dingen was, is dat probleem met ingang van heden opgelost.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.