Diefstal van veulen uit weiland in Penningsveer

Arthur de Mijttenaere
Penningsveer

De familie Schneider uit Haarlem breekt zich het hoofd over de vraag wie hun veulen heeft meegenomen van een weiland in Penningsveer. Toon Schneider, de eigenaar van een kleine kudde pony’s die daar elke dag graast, heeft aangifte gedaan van diefstal bij de politie.

Vorige week vrijdag kwam het veulentje, dat nog geen naam heeft gekregen, in het nieuws.

Het dier was waarschijnlijk door toedoen van soortgenoten in de kudde in de sloot langs het weiland beland. De brandweer schoot te hulp om het onfortuinlijke veulen te redden en uit het water te halen.

Op diverse websites werd dit gemeld, waarna er ook de nodige negatieve reacties loskwamen, vertelt Toon Schneider. ,,Reacties zoals van: wij nemen het veulen wel mee, wij kunnen er beter voor zorgen.’’

Ook Schneider, die het veulen cadeau wilde doen aan zijn kleindochter, nam maatregelen na het ’incident’ van afgelopen vrijdag.

Hij plaatste een hek rond het veulen en moeder Elsa. Om te voorkomen dat het dier weer door getrappel van de kudde in de sloot zou belanden.

Op eigen kracht kan het beestje onmogelijk buiten de speciaal geplaatste hekken zijn geraakt. Groot was dan ook de verbazing woensdagochtend, toen het veulen verdwenen bleek. De familie heeft de wijde omgeving afgezocht maar het jong paardje is nergens te bekennen.

Het veulen drinkt nog bij de merrie, die volgens de eigenaar ’erg van slag is’ door het verdwijnen van het beestje dat vorige week woensdag is geboren.

Nog minstens een maand zou het dier moeten zogen en daarom heeft Schneider ook al wat veebedrijven afgebeld met de vraag of er soms iemand speciale belangstelling had voor melk om paarden te zogen.

Wat bezielt de dief? vraagt Schneider zich af. Het dier is veel beter af bij de moeder.

Ook voor zijn kleindochter is het zuur, want hij heeft zijn hobbypaarden vooral voor zijn kleinkinderen. ,,Zij moet het beest nog een naam geven’’, zegt hij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.