115 buitenlandse bedrijven naar hoofdstadregio

Archieffoto

Fokke Zaagsma
Amsterdam/Haarlemmermeer

Het afgelopen jaar hebben 115 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam, waaronder Haarlemmermeer. De nieuwkomers waren gezamenlijk goed voor 1727 directe arbeidsplaatsen, liet de marketingorganisatie Amsterdam Inbusiness (aib) dinsdag weten.

Aib signaleert een opkomst van bedrijven uit de ’life sciences sector’, die zich richten op gezondheid en medische apparatuur. In deze sector vestigden zich 12 bedrijven in de metropoolregio, die naast Amsterdam ook uit Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer bestaat.

De meeste banen kwamen erbij in de creatieve industrie en de ict-sector. Een groot deel van de bedrijven (44) kwam uit Noord-Amerika, waaronder Tesla Motors (fabrikant van elektrische auto’s) en modeconcern PVH (Calvin Klein en Tommy Hilfiger). Carnival Corporation, de grootste cruisemaatschappij ter wereld, zal een nieuw trainingscentrum met hotel vestigen in Almere. Vanaf 2016 zullen hier jaarlijks 5000 kapiteins en (technische) officieren van cruiseschepen worden opgeleid.

In 2012 kwamen 126 nieuwe buitenlandse bedrijven naar de hoofdstad en omliggende gemeenten. Momenteel telt de regio Amsterdam 2500 buitenlandse bedrijven, goed voor 140.000 arbeidsplaatsen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.