'Het maakt mijn leven mooier'

Dierentolk Ineke van Lier met haar twee honden Ollie (links) en Bingo United Photos / Bart van Vliet

Frenk Klein Arfman
Hoofddorp

Voor het interview had Ineke van Lier (45) haar twee honden Ollie en Bingo alvast het bezoek aangekondigd. En ze verzocht zich een beetje rustig te houden. Dat doen de twee dan ook.

Ineke kan communiceren met dieren. Ook voor haar was het, inmiddels drie jaar terug, een volslagen verrassing toen ze dit ontdekte. Ze werkte als redacteur en verslaggever voor Margriet. Haar leven liep op rolletjes. ,,Een fijne man, twee gezonde kinderen, een heerlijke baan en een mooi huis. Rationeel gezien was er kortom geen enkele reden het roer om te gooien. Maar toen ik het boek las van een dierentolk die ik zou interviewen, voelde ik een flits door mijn lichaam gaan. Ik voelde en wist meteen: dit is het. Dit is wat ik nog mis.’’ De vrouw schrijft in het boek dat in principe iedereen met dieren kan praten. ,,Dus ik besloot voor mijn verhaal de proef op de som te nemen. Tot mijn eigen verbazing werkte het.’’ Ze benoemt het als het afstemmen op de energie van het dier, waarna beelden of gesprekken het gevolg zijn. Alsof je een radio afstemt op een specifiek kanaal.

Ze verhaalt over haar gesprekken met dieren als ieder ander over een gesprek met een vriend of collega. Zoals over het hondje dat de hele dag liep te blaffen. ,,Hij vertelde mij dat hij dit deed om iets terug te doen voor zijn gezin. ’Zij zorgen goed voor me, en ik kan goed waken. Dus dat kan ik voor ze terugdoen’, vertelde hij me. Ik heb hem gezegd dat hij best zachter kon doen. Dat alleen wat brommen afdoende zou zijn. Hij vond dat zelf ook een goed idee en is inderdaad gestopt met blaffen.’’

Als dierentolk geeft ze consulten. Terwijl ze ook workshops geeft om anderen te leren hoe met dieren te communiceren. Daarnaast werkt ze nog freelance als journaliste. Volgende week is ze overigens aanwezig in bar Wolkers tijdens de Geluksroute in Haarlem. Daar schrijft ze desgewenst voor ieder die langskomt een klein briefje namens hun huisdier.

Natuurlijk is het makkelijk om ’praten met dieren’ af te doen als onzin, beseft ook Ineke. ,,In het begin vond ik het ook eng. Tien jaar terug had ik er zelf ook om moeten lachen. Toen dit op mijn pad kwam, moest ik er zelf ook enorm aan wennen. En er was ook angst, dat mensen mij hierop zouden veroordelen. Maar ik heb het geaccepteerd. Ik heb me er aan overgegeven en hou het zuiver. Iedereen kan zelf de keuze maken zich er voor open te stellen. Het heeft mijn leven in ieder geval veel mooier gemaakt.’’

www.smoezenmetdepoezen.wordpress.com

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.