Kermis Zaanenlaan Haarlem start donderdag

Kemis Zaanenlaan. Archiefoto

Fokke Zaagsma
Haarlem

(Video) Hoger! Sneller! Meerrrrr! Meerrrrrr! Vanaf donderdag verandert de Zaanenlaan weer in een wereld van de boosters, coasters en breakdancers. Jaar in, jaar uit groeit het succes van de familiekermis van weleer. De omwonenden waarschuwen al decennia dat het festijn alsmaar voller, drukker, luider en onveiliger wordt. Nu sluit de brandweer zich bij de kritiek aan.

Kinderen vergapen zich vanaf de opbouw aan de attracties die al jaren ook een deel van de Orionweg en het Marnixplein in zijn gaan nemen. Als het zaterdag 26 april, Koningsdag, mooi weer is, kan je 's middags over de hoofden lopen tijdens de Oranjekermis. Meer en meer mensen komen naar de kermis, zeker sinds die van Schalkwijk in 2006 stopte.

Gezellig voor de bezoekers, goed voor de portemonnee van de exploitanten. Maar de buren, die daar soms een leven lang wonen, houden hun hart telkens vast. Zij zagen de kermis groeien en wisten wel waarom: De gemeente wil geld verdienen, zo luidt kort door de bocht de kritiek, en knijpt een oogje dicht als het op vluchtwegen en brandveiligheid aan komt.

Neon en decibellen

Licht en geluid zijn explosief toegenomen. Vroeger hingen er drie megafoons die op een versterkertje werkten. In de jaren na de oorlog stond de kermis alleen aan de parkzijde van de Zaanenlaan. Nu vormen de aaneengesloten attracties een corridor van neon en decibellen. De attracties staan steeds dichter op elkaar.

In de jaren zestig liep de stad uit voor de Cake Walk. Nu gaat het om de SnowJet of X Factory. Het moet harder. En sneller. En dat heeft succes. Ondertussen worden de omwonenden weggezet als zeikerds die een ander geen lolletje gunnen. 'Had je maar ergens moeten gaan wonen.'

Brandweer en ambulancepersoneel komen nu met kritiek naar buiten over de vluchtroutes, maar de omwonenden roepen al decennia moord en brand. Het gaat dan om de (brand)veiligheid van de kermis die als een familiekermis te boek staat sinds de Tweede Wereldoorlog. Elk jaar is het weer nieuwe ronde, nieuwe kansen voor hun hartenkreet. Maar kleiner wordt de kermis nooit.

Lees hier alles over de kermis op de Zaanenlaan 2014, met een livecam op de Zaanenlaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.