Dag begint surfend

Tussendoor meedoen aan de WK Yngling-zeilen.

Marcella (links) met collega-co’s.

Openbaar vervoer in India, wel even wat anders dan Marcella thuis gewend is. Foto´s: Marcella Pel

In de bus door het Indiase verkeer.

1 / 4
Ed Brouwer

Bij heel veel studies is het mogelijk een stage in het buitenland te volgen. Marcella Pel ging voor haar artsenopleiding zowel naar Australië als India.

In Sydney, Australië, werkte ze van september 2011 tot maart 2012 in het Asbestos Diseases Research Institute, een onderzoekslaboratorium naar mesothelioom, een vorm van longkanker veroorzaakt door asbest. De andere stage was mei en juni 2013 op de afdeling kindergeneeskunde van het Kasturba Medical College, Pediatrics in Manipal, India.

Waarom uitgerekend daar?

,,Ik wilde graag mijn wetenschappelijke onderzoeksstage, dat een verplicht onderdeel is, in Australië lopen en heb toen de mentor van mijn studiegroepje die longarts is benaderd. Een oud-collega van haar bleek een laboratorium in Sydney te hebben, dus heb ik via mail contact met hem gezocht. Ik wilde er ook graag heen, om mee te doen aan het WK Yngling zeilen daar. De tweede stage werd als co-schap Kindergeneeskunde aangeboden door de Universiteit van Amsterdam. Er gaan maandelijks co-assistenten naartoe.”

Hoe heb je deze stages bekostigd?

,,Ik heb van tevoren een aantal maanden naast mijn studie drie dagen per week als typmiep in het ziekenhuis gewerkt, patiëntenbrieven uittikken. Mijn ouders hebben mijn vlucht betaald. Uiteindelijk vielen de kosten mee omdat ik mijn kamer in Amsterdam kon verhuren aan een vriendin. Van de stage in India werden de vlucht, vaccinaties, visum en het verblijf betaald door de UvA, omdat zij dit als co-schap aanbieden.”

Waaruit bestond je werk precies

,,In Australië werkte ik aan een eigen project waarbij ik micro-RNA effecten in tumorcellen van mesotheliomen in kaart bracht. Dat zou dan de basis voor nieuwe kankerremmende medicatie kunnen zijn. In India werkte ik als co-assistent op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Omdat veel Indiërs of hun eigen taal, of een moeilijk verstaanbare variant van Engels - beter bekend als Hinglish - spreken was het lastig om zelf met kinderen te communiceren. Het was dus vooral luisteren tijdens de grote visites naar de artsen die groot aanzien genieten.”

Wat hebben je stages opgeleverd?

,,In Australië bleek uiteindelijk een van de micro-RNAs onderdrukt in de tumorcellen, en bleek toevoegen van dit micro-RNA de tumorcellen te doden. Na mijn vertrek zijn hiermee goede resultaten op muizen behaald, en op dit moment wordt het medicijn op mensen getest. Zij waren van plan het experiment uit te stellen, nu kon het eerder gedaan worden. ”

Over het succes van de stage in India is Marcella minder uitgesproken. ,,Mwoah, de leercultuur in India bestaat vooral uit boekenkennis. Omdat wij meer gewend zijn in de praktijk te leren was dat behoorlijk wennen. Voor de kinderen zelf, die vaak een andere taal spreken, konden wij ook niet veel betekenen.”

Hoe zagen de dagen er uit?

,,Het is vroeg licht in Australië, dus op een zonnige dag (lees: iedere morgen) reed ik in mijn Toyota Camry om vijf uur naar Dee Why beach om te surfen, dat is daar best normaal. De werkdag begon om negen uur en dan had ik er al een heerlijke ochtend opzitten. Overdag had ik een ontzettend nuttige stage en werkte ik samen met ervaren onderzoekers die het leuk vonden om mij dingen uit te leggen. Na verloop van tijd kon ik veel zelf en had ik de vrijheid om eigen experimenten te plannen.”

En India?

,,De ervaring van een compleet andere en voor ons bizarre cultuur is natuurlijk erg leerzaam en leuk. Minder leuk was het begin van de regentijd, waarbij de luchtvochtigheid de kleren in de kast deed beschimmelen en collega’s bij bosjes een voedselvergiftiging opliepen. Ook besef je maar al te goed dat de gezondheidszorg in Nederland ongelooflijk luxe is. Om 150 zieke kinderen in 1 zaal zonder airconditioning te zien is niet per se leuk, maar wel een goede ervaring. We zaten met meerdere Nederlandse studenten in Manipal, dus de weekenden werden zeker goed gebruikt om leuke uitstapjes te maken.”

Wat leer je tijdens z’n buitenlandstage wat je hier niet leert?

,,Om alles voor het eerst zelf te regelen: vooraf een visum, vaccinaties, ticket en stage, en ter plaatse een huis, een telefoon, bankrekening, een auto en alle administratie en financiën die daarbij komt kijken. Omdat je, wanneer je daar aankomt, helemaal op jezelf aangewezen bent, leer je dingen in je eentje oplossen. In beide gevallen moet je tijdens een buitenlandstage op zoek naar een nieuwe vriendengroep en activiteiten. Dit betekent dat je in de beginperiode veel initiatief moet nemen en daar groei je zeker van.

Ook is het enorm leerzaam om in een ander land op de werkvloer mee te draaien, dat neem je de rest van je leven mee als je ooit nog samenwerkt met mensen uit dat land. Je leert dus de cultuur kennen op een manier die je als gewone toerist nooit meekrijgt. Van India is het belangrijkste wat ik geleerd heb, dat de Nederlandse manier van denken helemaal niet zo vanzelfsprekend is. En dat het nog best moeilijk is om samen te werken met mensen die zo compleet anders opgegroeid zijn. Uiteindelijk leer je snel genoeg wat wel en niet werkt en pas je je aan. Ik houd nu dus wel in mijn achterhoofd dat mensen die naar Nederland emigreren waarschijnlijk hetzelfde gevoel hebben."

Welke adviezen kreeg je mee?

,,Natuurlijk de standaard ’doe voorzichtig’, maar eigenlijk was ik dat zelf ook al. Maar hoe je ook je best doet, soms kom je onbedoeld toch nog in een minder veilige situatie terecht. Ook kon ik beter niet op een Australiër verliefd worden, want dat zou wel erg ver weg zijn. Daar heb ik me aan gehouden!"

Stagebeurs

Zie je op tegen de kosten van een stage of studie in het buitenland? Via verschillende programma’s stellen de Europese Unie en de Nederlandse overheid elk jaar beurzen beschikbaar voor studenten die een stage of een deel van hun studie in het buitenland willen volgen. De Nuffic heeft alle beschikbare beurzen en fondsen op een rij gezet op www.nuffic.nl/studiebeurzen.

Soms zijn er ook meevallers. Zo krijg je bijvoorbeeld een vergoeding voor je OV-kaart als je in het buitenland studeert of stage loopt en er dus geen gebruik van maakt. Je krijgt daarom een ov-vergoeding van € 102,29 per maand als je in het buitenland verblijft. Scheelt toch weer een spijkerbroek, wat studieboeken en een drankje op het terras!

Kijk voor een handig begrotingsformat op www.wilweg.nl/begroting

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.