Mobiele records van Guinness

Mazda zette dit jaar 683 auto’s van het type MX-5 (best verkochte roadster aller tijden) bij elkaar en verbrak daarmee het oude Guinnessrecord. Foto Mazda

Peter Lodewijks

Kettenkrad... nooit van gehoord. Maar hij komt wel voor in de nieuwste editie van het Guinness World Records-boek.

Maar liefst 17 van deze wonderlijke militaire voertuigen vormden vorig jaar de langste stoet van Kettenkrads ooit, een wereldrecord. De Kettenkrad, lezen we, is een soort kruising tussen een motorfiets en een rupsvoertuig. Aan de voorkant een stuurstang plus één voorwiel en aan de achterkant twee rupsbanden. Een handig apparaat.

Er staan weer heel veel wonderlijke dingen in de nieuwe Guinness. Ook op mobiel gebied. De langste stoet van rouwauto’s bijvoorbeeld bestond vorig jaar uit maar liefst 107 lijkwagens. En het record krap insteken, dat werd neergezet toen iemand zijn auto parkeerde in een gat dat 13,1 centimeter langer was dan de auto. Probeer het maar eens.

Populair onder de mobiele records zijn sinds jaar en dag de zogeheten ’autoproprecords’. Oftewel, hoeveel mensen krijgen we in een auto? Voor deze recordpoging namen ze de Mini, zowel de oer-Mini als de moderne versie, die een stuk groter is. Normaal een 4-persoons wagentje, nu wisten ze er 23 mensen in te proppen. En in de nieuwe Mini zelfs 28. Allemaal niet heel grote dames. En in een piepkleine Smart gingen er toch nog 20, ook allemaal meisjes. Het scheelt natuurlijk behoorlijk wat voor mensen je voor zo’n recordpoging gebruikt. Want die kunnen nogal van formaat verschillen, leren we van het Guinness-boek. Neem de kleinste vrouw op aarde, Jyoti Amge van 62,8 centimeter, of de langste man ooit, Robert Wadlow van 2,72 meter, dat scheelt nogal. Ook van mensen als de zwaarste man ooit (635 kilo) zul je er niet zoveel in een auto gepropt krijgen. Er heeft overigens ook een man bestaan die zowel dwerg als reus is geweest. De ouders van de Oostenrijker Adam Rainer (1899-1950) maakten zich zorgen omdat hun zoon op 21-jarige leeftijd maar 1,18 meter hoog was. Tien jaar later waren ze opnieuw bezorgd maar nu omdat hij opeens zo groot werd! Toen hij overleed gaf de meetlat maar liefst 2,34 meter aan.

De eerste editie van het Guinness World Records-boek verscheen in 1955. Vanaf die tijd brak het boek regelmatig zijn eigen records. Met dik 120 miljoen verkochte exemplaren in meer dan honderd landen en 37 talen is Guinness World Records thans het bestverkochte auteursrechtelijk beschermde boek ooit. Het wordt tegenwoordig ondersteund door bewegende beelden die via een app te bekijken zijn.

Guinness World Records 2014, Uitgeverij De Fontein, 272 pagina’s, 24,95 euro.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.