Actiepartij krijgt mogelijk sleutelrol in Dolhuysbrug

Actie tegen Dolhuysbrug en fietspad© United Photos/Paul Vreeker

Max Sipkes
Haarlem

De kans dat de gemeenteraad instemt met de Dolhuysbrug lijkt minimaal. Een aantal politici heeft kennis genomen van een rapport dat de voor- en nadelen in beeld brengt. De Actiepartij concludeert daar op voorhand uit dat de brug zelfs nieuwe knelpunten veroorzaakt. Daarmee lijkt er geen raadsmeerderheid voor de brug.

Dat bleek afgelopen weekeinde in een debat dat was georganiseerd door de regionale omroep NH. De Actiepartij, die vorige week al was bijgepraat over de onderzoeksresultaten, was stellig: „Die brug lost niets op.”

(Lees hier: Zingend in actie tegen aanleg fietspad en brug [video])

Anne Feite Bloem van de SP, een fervent tegenstander tegen de brug, rook lont. Hij telde de politieke verhoudingen en zag in de uitspraken van de Actiepartij een kans om aanstaande donderdag in een motie op te roepen de komst van de Dolhuysbrug definitief van de agenda te krijgen.

(Hier vind je een petitie tegen de Dolhuysbrug)

Of die motie het haalt is niet vanzelfsprekend.

Jan Baaijens van de Actiepartij: „Daar worstelen we nu mee. We hebben geconcludeerd dat we uiteindelijk tegen de brug gaan stemmen. Het onderzoek is daar wat ons betreft duidelijk over, ook al is het nog niet officieel. Er is wat voor te zeggen het hele onderzoek democratisch te behandelen. Als we de motie steunen zou elk gesprek over die brug buiten de democratische besluitvorming blijven.”

Ondertussen is zijn partij, die een sleutelrol kan spelen bij het bepalen van een meerderheid, er zeker van dat de brug meer problemen veroorzaakt dan oplost. De Actiepartij stemde wel in met een onderzoek naar de eventuele komst van de brug.

De opdracht was onder meer te onderzoeken of er bomen zouden moeten sneuvelen. Dat is volgens Baaijens niet het geval, omdat de brug een speciale draaiing zou kunnen maken. Het onderzoek toont volgens hem aan dat de verkeersstromen rond de Rijksstraatweg en het Frans Halsplein dan in het geding zijn.

De Actiepartij vindt dat het rapport, dat vandaag in het college van B en W wordt besproken en daarna de politiek in gaat, ook handvatten biedt voor aanpassingen voor fietsverkeer rond de Kennemerbrug en het Frans Halsplein.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.