Cowboys aan de BBQ

Nanska van de Laar

,,Nu weet ik waarom cowboys bandana’s voor hun mond dragen. Tegen het stofhappen! En zo’n grote Stetson-hoed is ook geen fashion item horend bij een stoer imago, die geeft gewoon schaduw!’’

Onze vrienden zijn net terug van een eye-opening roadtrip door Californië, Nevada, Utah en Arizona. Hun ervaringen kort samengevat: adembenemend, stoffig en heet.

Ik ben het meest geïnteresseerd in hun culinaire bevindingen. De Californische keuken is me bekend; licht, gezond, met veel verse groenten en fruit en relatief weinig vlees. Multicultureel, met een flinke vleug Aziatisch en Mexicaans. Die van die andere wildwest staten ken ik minder.

Pintobonen

Tussen honderden foto’s van zinderende zoutmeren, desolate woestijnen, peilloos diepe canyons, vlammende rotswanden en de monsterlijke zwarte suv, trekken beelden van een cowboy bbq mijn aandacht. Ik zoom in op dikke steaks, gepofte aardappels en een intrigerende roze bonenprut. Pintobonen moeten dat zijn, de meest gegeten bonensoort op het Amerikaanse continent. Niet gekookt zijn ze prachtig lichtbeige met roestkleurige en donkerbruine vlekken en stippen. Zeg maar zoals een gevlekt indianenpaard, dat daar dan ook pinto horse genoemd wordt. Eenmaal gekookt -de bonen, niet het paard- verliezen ze hun vlekken en kleuren ze lichtroze. ’Die bonen zijn lekker!’, verzekert mijn vriendin me. ’En je krijgt ze bijna overal bij, ongevraagd.’ Restant van een cowboytraditie, stammend uit de tijd dat ze via de eeuwenoude trails (dierensporen) hun vee naar de slachthuizen in het noorden dreven. Daar woonden meer mensen en kregen ze een veel betere prijs voor hun koeien. Het waren droge, uitputtende tochten, niet zonder gevaar. Onderweg moesten ze natuurlijk wel goed eten, anders hielden ze het zware werk niet vol. Daarom reed er altijd een chuck wagon mee; de huifkar van de kok, een soort camper avant la lettre, met 1 pk ervoor. Ik zou er graag een keer een van dichtbij bekijken.

Kampvuur

Het waren ingenieuze keukens op wielen. De uitgeklapte achterklep deed dienst als werkblad, verder aan boord houten kasten vol rammelend keukengerei en houdbaar voedsel. In het midden steevast een groot vat met water. Buiten werd een kampvuur aangestoken waarboven, aan een metalen vierpoot, een gietijzeren ketel met bonen hing te pruttelen. In diezelfde ketel werd ook het brood gebakken. De kok sliep in zijn wagen, hij moest de proviand (en de bourbon!) bewaken met zijn leven.

Mijn handen jeuken om zelf zo’n stoere cowboy bbq te houden. Ik neem dikke runderkarbonades met bot, die de slager cote a l’os noemt. De rib is 6 tot 8 cm dik, dus dat is je stuk vlees ook. Snij het bot eraf en je hebt entrecotes. Uiteraard horen daar gepofte aardappels bij. En die beroemde bonenprut, bij gebrek aan pinto’s gemaakt met bruine bonen. Yeeehaa!

Recept

BBQ steak met cowboybonen en gepofte aardappel

Per 2 pers: 1 dubbele entrecote van ca. 500 gr of cote a l’os van 750 gr; olijfolie; takje tijm; peper en zeezout; 1 teen knoflook, geperst; 2 flinke kruimige aardappelen; zure room; versgeknipte bieslook

Cowboybonen: 2 el olijfolie; 1 zoete ui, grofgesneden; 1 tl gerookt paprikapoeder; 1 mespunt gedroogde chilipepervlokken (of sambal); 1 blik pinto beans (kievitsbonen) of bruine bonen; 1 blik tomatenblokjes; 1 laurierblad; takje rozemarijn; zout en peper; halve el azijn; halve el stroop; 1 el gebakken baconsnippers, 2 el broodkruim

Bereiding: Laat vlees op kamertemperatuur komen. Maak barbecue aan, begin met bereiding van bonen. Doe olie in pan met dikke bodem, uisnippers fruiten tot ze glazig zijn. Bestrooi met gerookt paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper. Voeg bonen met sap, tomatenblokjes en laurierblad toe en laat uurtje zacht pruttelen. Was aardappels en borstel schoon. Wikkel ieder apart in stuk aluminiumfolie, goed sluiten. Leg in barbecue, naast de gloeiende kooltjes, niet erop! Laat in ca. 45 min. gaar poffen, af en toe draaien.

Wrijf vlees in met olie, knoflook, peper en tijm. Gril rustig net niet medium gaar boven grijze kooltjes die niet meer vlammen. Dat kan wel 10 min. duren, elke 3 min. keren, deksel sluiten. Laat vlees zeker 5 min. rusten, op koeler gedeelte. Breng bonen op smaak met peper, zout, azijn en stroop. Bestrooi met bacon en broodkruim. Neem aardappels uit vuur, vouw folie open, kruis in met scherp mes en vul met zure room, losgeroerd met bieslook en zout. Snij vlees dwars op draad in vingerdikke plakken, bestrooi met grof zeezout. Serveer met cowboybonen. Fles ketchup ernaast!

Tip: koud biertje erbij smaakt prima, maar probeer ook eens met een gekoelde fruitige rode wijn, koelen tot 15 graden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.