’Positief gesprek’ met moskee Hillegom over financiering Midden-Oosten

© Cyclomedia

Sjaak Smakman
Hillegom

Burgemeester Arie van Erk geeft volgende week meer duidelijkheid over de mogelijke financiering van de Hillegomse moskee Al Ansaar uit het Midden-Oosten. Hij heeft donderdag een ‘positief gesprek’ gehad met het moskeebestuur maar wacht nog op nadere informatie van het ministerie.

NRC en Nieuwsuur onthulden vorige week een geheime lijst van het ministerie van buitenlandse zaken van dertig moskeeën in Nederland die subsidie hebben aangevraagd en/of ontvangen uit Koeweit en Saoedi-Arabië.

Op die lijst staat ook de Hillegomse moskee. De angst is dat in ruil voor geld moskeeën worden verplicht uiterst orthodoxe opvattingen te verkondigen.

Volgens het rijk zijn de betrokken gemeenten daarover uiteindelijk wel geïnformeerd, maar Van Erk zei vorige week dat Hillegom nooit iets heeft gehoord en dat hij daarover zijn ergernis al had geuit in Den Haag. Inmiddels is er wel contact geweest en heeft hij mondeling al informatie gekregen.

Ook heeft hij met het moskeebestuur gesproken. Voordat hij met meer informatie naar buiten komt wacht Van Erk og tot hij de officiële stukken van het ministerie binnen heeft.

,,Ik wil voorkomen dat er halve verhalen gaan rondslingeren’’, aldus Van Erk. Hij verwacht halverwege volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven.

De moskee ontkende eerder tegenover NRC en Nieuwsuur ooit subsidie te hebben aangevraagd. Tegenover Haarlems Dagblad wilde de moskee daarop verder geen toelichting geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.