Poldermissen hopen op titel

Serena, Zoë en Danuta dingen mee naar Miss Teen Beauty of the Netherlands.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Annemieke Windt
Hoofddorp

Voor drie jonge schonen uit Haarlemmermeer is het een spannende tijd: winnen ze of winnen ze niet?

Danuta Pylypenko, Serena Darder Hogers en Zoë Adam doen namelijk mee aan de verkiezing van miss Teen Beauty of the Netherlands.

Het is voor de een de eerste stap op het pad naar een modellencarrière, voor de ander een manier om te laten zien dat meiden met een maatje meer er ook mogen zijn. De einduitslag wordt 6 mei bekend.

Serena uit Badhoevedorp wil met haar verkiezing haar onlangs overleden tante herdenken. ,,Zij heeft in Spanje aan de verkiezing meegedaan en dat was voor haar een mooi opstapje. Dit is een eerbetoon aan haar.”

Ze doet dit jaar voor de tweede keer mee. ,,Ik werd vorig jaar derde. Het heeft me toen enorm geholpen om uit mijn schulp te kruipen, want ik ben eigenlijk heel verlegen.”

De 17-jarige scholiere van de Amsterdams Lyceum doet dit schooljaar eindexamen. ,,Dat is best druk ja, maar ik ben een hardwerkend meisje. Na mijn examen wil ik International studies gaan doen met veel aandacht voor cultuur, politiek en economie.”

Modellenwerk is leuk voor erbij blijkt uit haar verhaal. ,,Ik vind het meedoen belangrijker dan het winnen.”

Danuta op haar beurt hoopt juist wel door te breken als model. De vijftienjarige scholiere van het Haarlem College wil van kleins af aan al mee doen aan missverkiezingen.

,,Ik kom oorspronkelijk uit Oekraïne en daar deed ik als meisje van acht al mee aan de eerste missverkiezing. Toen werd ik Miss Photo. Poseren in mooie kleren vind ik leuk om te doen. Als klein meisje trok ik al de hoge hakken van mijn moeder aan om te oefenen.”

Voor het topmodellenwerk is ze met 1,68 meter aan de kleine kant.

,,Dan is het erg leuk als je wel wordt gescout voor een wedstrijd. Het gaat toch om je uitstraling. Sinds ik ben uitgekozen als finaliste voor Noord-Holland heb ik al mee gelopen in een modeshow in Brussel en een fotoshoot gedaan. Over vijf jaar hoop ik te werken als model, het liefst voor een bureau dat niet te veel op lengte let.”

De drie missen benadrukken dat het bij miss Teen Beauty of the Netherlands niet alleen om de buitenkant gaat. ,,Het gaat zeker ook om karakter”, zegt Zoë Adam uit Nieuw-Vennep die tot haar eigen verbazing werd uitgekozen als een van de finalisten van Noord-Holland.

,,Op de basisschool werd ik regelmatig gepest vanwege mijn rode haar en omdat ik bredere heupen heb. Ik zie dit als een kans om te laten zien dat je geen maatje 34 hoeft te hebben om miss te worden.’’

De wedstrijd bestaat uit meer dan fotoshoots en catwalk lessen. De kandidaten hebben ook de uitdaging om zoveel mogelijk steun te werven via het binnenhalen van sms'jes, waarbij Serena van het drietal aan kop ligt.

Met die sms'jes zamelen ze geld in voor de Linda Foundation. Daarnaast moeten ze zich ook laten zien op social media platforms. ,,Ik post iedere dag wat ik doe op Instagram”, zegt Zoë.

Meer informatie en de links om te stemmen op een van de drie kandidaten: missbeautythenetherlands.com

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.