Live uit de rechtszaal: dag 7 zaak Young Boys

Fokke Zaagsma
Haarlem

Op de zevende dag van het Young Boys-proces verlegt de nadruk zich weer van de handel in softdrugs naar illegaal pokeren in het clubhuis van de hoofdklasser. Ook wordt de twee verdachten van dinsdag afpersing ten laste gelegd. Een verslaggever verzorgt een live-verslag vanuit de rechtszaal.

Het eerste bericht leest u onderaan.

12:48: Erwin was wellicht wat naïef door bij Kris J. aan te kloppen voor de schuldbemiddeling, zegt zijn advocaat. ,,Maar ja, hij zat er ook als ondernemer die zijn geld terug wil hebben en wellicht een opdracht bij Young Boys kon binnenslepen.''

Een gevangenisstraf zou voor de ondernemer en zijn bedrijf desastreus zijn. Bij schuldigverklaring zou eventueel een maximale werkstraf van 240 uur opgelegd kunnen worden, aldus  Oude Breuil.

De officier van justitie stelt haar eis overigens nog bij naar elf maanden cel.

Uitspraak 4 december.

Het is nog even onduidelijk wanneer de volgende zittingsdag wordt. Dat wordt hier gemeld zodra het duidelijk is. Er moeten nog twee verdachte verschijnen: oud-voorzitter van Young Boys Johan W. en de drijvende kracht achter de voetbalclub: Kris J., beiden Haarlemmers.

Afpersing

12:09: De camera's hebben inderdaad vastgelegd hoe Vreijsen en zijn zoon op 11 juli 2011 naar het clubhuis kwamen om het geld te betalen.

12:07: Correctie op een eerder bericht: het is onduidelijk of de transactie van het geld in de bestuurskamer van Young Boys met camera is vastgelegd.

12:04: Volgens Oude Breuil kan zijn cliënt alleen van medeplichtigheid aan afpersing door Kris J. worden beschuldigd als die afpersing ook echt plaatshad. ,,Daarvoor ontbreken de wettige en overtuigende bewijsmiddelen. Een sms met de mededeling van Kris J. aan Vreijsen: 'Je wil toch niet dat ik straks voor je deur sta?' valt daar niet onder.''

'Reputatie'

11:56: De officier van officier acht Erwin S. schuldig aan medeplichtigheid aan afpersing gepleegd door Kris J. Het heeft allemaal grote gevolgen gehad voor oud-voetballer Vreijsen, zegt zijn huisarts. Hij zou zelfs een suïcidale periode achter de rug hebben. Hij laat de rechtbank weten dat hij zich emotioneel ook zo slecht voelt dat hij de zitting niet kan bijwonen.

Hij eist van Erwin S. de 49.000 euro terug.

De officier eist 1 jaar celstraf en toewijzing van het door Vreijsen geëiste bedrag.

11:38: Kris J. had volgens de rechtbank een reputatie op het gebied van incasso. Hij zou hebben gesproken over een '24 uursservice'. ,,Bij mij wordt altijd binnen 24 uur betaald'', zou hij hebben gezegd.

Als de betaling geregeld was, zou Erwin niets van de kwestie weten, zo bleek uit een telefoontap tussen de twee. Achteraf heeft de zakenman overigens geen cent van het geïncasseerde geld gezien, vertelde hij de rechters. ,,Het is vreselijk uit de hand gelopen'', zegt hij tegen de rechtbank. Naar eigen zeggen was hij niet op de hoogte van de reputatie van Kris J. Daar zou pas later na de aangifte achter gekomen zijn.

Oud-profvoetballer

11:37: Nu loopt de strafzaak tegen Erwin S. (43) uit Almelo, directeur van een zaak in sportartikelen. Hij wordt verdacht van afpersing in samenwerking met Haarlemmer Kris J. van oud-profvoetballer Martien Vreijsen.

Vreijsen was mede-eigenaar van een bedrijf in sportkleding dat failliet raakte. Erwin S. had nog vorderingen op dat bedrijf, een BV. Toen het geld uitbleef besloot hij Kris J. in te schakelen. Die liet Vreijsen met zijn zoon naar de bestuurskamer van Young Boys komen, waar ze 49.000 in cash moesten betalen.

De transactie werd vastgelegd door de politiecamera's die daar hingen in verband met het onderzoek naar de illegale pokerwedstrijden. Toen agenten later Vreijsen naar het hoe en waarom van de transactie vroegen, kwam het hele verhaal eruit. Vreijsen vertelde afgeperst te zijn en in doodsangst voor zijn familie te verkeren.

11:16 uur: De zaak tegen de ex-trainer van Young Boys is verdaagd naar donderdag.

De zitting start om tien uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.