Gevaarlijke grappen in hilarische theatershow over vluchtelingen

La Isla Bonita is een voorstelling over vluchtelingen.

La Isla Bonita is een voorstelling over vluchtelingen.© Paul Rondags

Leontien van Engelen
haarlem

Het toenemende vluchtelingenprobleem laat theatermakers niet onberoerd. In de Toneelschuur in Haarlemzijn binnenkort twee voorstellingen te zien over dit onderwerp.

De eerste is La Isla Bonita, een afstudeervoorstelling van vijf studenten van de performersopleiding van Maastricht. Op het ITS (International Theatre School) festival dat jaarlijks in de zomer in Amsterdam wordt gehouden, krijgen theatermakers die net hun opleiding hebben afgerond, de gelegenheid om hun afstudeervoorstelling nog eens te spelen.

Omdat er ook prijzen uitgereikt worden en veel theaterprogrammeurs en producenten het festival bezoeken, is ITS een belangrijk platform. Maar afgelopen jaar werden veel minder prijzen uitgereikt dan gewoonlijk omdat de jury’s vonden dat de kwaliteit over het algemeen laag was.

Collectief

Eén groep echter sprong er uit, een collectief van vijf meiden die de performanceopleiding volgden in Maastricht. Zij maakten La Isla Bonita, een hilarische show over vluchtelingen.

Mirthe Labree, een van de vijf performers, vertelt: ,,In onze klas zaten zeven meiden. Twee studeerden solo af en wij wilden graag samen een voorstelling maken. We hadden ideeën over utopieën, verlangens en het gegeven dat het gras bij de buren altijd groener is. We wilden iets maken waarbij we onze 'skills' verder kunnen ontwikkelen, liefst iets wat we nog helemaal niet kunnen. In april waren we aan het repeteren met ritmische gymnastiek. Toen kapseisde die vluchtelingenboot bij de Libische kust, een drama.”

Enthousiast

De vijf hadden Jeroen de Man, bekend van De Warme Winkel, gevraagd hen te regisseren. ,,Hij was direct enthousiast. We wilden verhalen vertellen over vluchtelingen, mensensmokkelaars, over de hulpacties, hoe mensen de hulp kunnen ervaren en hoe westerlingen omgaan met vrijwilligersacties. We hebben veel research gedaan. Dat was vermoeiend en zwaar omdat het zo treurig is. Daarom was het voor ons een verademing om dan weer te kunnen gaan dansen en bewegen. Wij wilden dit loodzware thema luchtig aanpakken. De hilarische acts werden gevaarlijk, zo merkten we omdat mensen soms niet durven te lachen uit de angst om racistisch gevonden te worden.”

Al improviserend schreven de vijf performers zelf hun teksten, aangevuld en gestroomlijnd door hun regisseur.

Het Debuut

De voorstelling wordt gepresenteerd onder de naam Het Debuut, een initiatief van producent Via Rudolphi dat jonge theatermakers helpt om speelervaring op te doen. Mirthe en de anderen zijn dolblij met de kans die hen met deze tournee geboden wordt. ,,We hebben allemaal ook andere plannen, maar La Isla Bonita is zo goed gelukt en de samenwerking was zo inspirerend dat we nu besloten hebben om jaarlijks minstens één productie samen te gaan maken.”

La Isla Bonita is op 17 en 18 september te zien in de Toneelschuur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.