Woedende burgers bij parkeerdebat

Drukte op de publieke tribune bij de raadsvergadering over fiscaal parkeren.© United Photos/Paul Vreeker

Annalaura Molducci
Haarlem

Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) heeft zich donderdag de woede op de hals gehaald van vele tientallen Haarlemmers in een debat over parkeren.

In een emotioneel verlopen politiek debat over het invoeren van fiscaal parkeren in de wijken rondom het centrum van Haarlem, volhardde Sikkema in haar standpunt. Het plan moet wat haar betreft zo snel mogelijk worden ingevoerd. Dan kunnen er per 1 september parkeerautomaten worden neergezet in de wijken buiten het centrum en kunnen de prijzen omhoog. Langer wachten kost geld. Daar heeft de raad een stokje voorgestoken omdat het debat nog niet klaar is en de halve stad op zijn kop staat. Op 13 mei wordt er verder gedebatteerd.

Boze burgers

De raadscommissie beheer was een half uur eerder begonnen vanwege 35 insprekers: wijkraden en boze burgers hadden op de oproep van de VVD en Trots Haarlem gereageerd. De bewoners zijn bang voor meer parkeerdruk in hun wijk als er meters komen. Het steekt ook dat zij van niets wisten en door de VVD zijn geïnformeerd.

De oppositie vindt dat dit plan de inspraak in had gemoeten. Jeroen Boer (VVD): ,,Dit treft 10 duizend Haarlemmers.’’ ,,Er ontstaat zoveel heisa om 250 duizend euro te vinden. Deze wethouder heeft een totaal gebrek aan politiek gevoel’’, stelde Hart voor Haarlem.

Parkeermeters

D66 wil het tarief in de wijken met parkeermeters verhogen naar 5 euro per uur. Actiepartij, Ouderenpartij, SP en VVD willen het plan van tafel.

De ChristenUnie, PvdA en CDA hadden geen tijd meer om te spreken tijdens het debat. CU-fractievoorzitter Frank Visser maakte daar bezwaar tegen en wilde doorgaan. ,,Dan staat er straks weer in de krant dat wij geen mening hebben. Ik vind dit niet kunnen.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.