Favoriete Heester

Nanska van de Laar

Wat is de favoriete heester van veel tuineigenaren? Dat is toch zeker de romantische hortensia.

Plant een hortensia in de tuin en je kunt van de vroege zomer tot in oktober genieten van de bloemen. De bekendste soort is Hydrangea macrophylla, ook wel boerenhortensia genoemd. Er zijn vormen met dikke bollen (mophead) en met schermbloemen (lacecap). Hydrangea serrata lijkt op de boerenhortensia maar blijft wat kleiner.

De bekende ’Annabelle’ is een Amerikaanse hortensia: Hydrangea arborescens. De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) heeft puntige, pluimvormige bloemtrossen die een fraaie herfstkleur krijgen. Heb je veel ruimte kies dan voor de fluweelhortensia Hydrangea aspera ’Anthony Bullivant’ met grote lilaroze bloemschermen.

Hortensia’s zijn heel sterk en bloeien prima in de volle zon of halfschaduw. Deze struiken zijn wel dol op water en kunnen zelfs in vochtige grond groeien. Pluimhortensia’s verdragen droge grond beter. Gaat het blad wat slap hangen op een warme zomerdag? Giet een emmer water bij de struik en de hortensia is snel weer opgeknapt.

Voor een hortensia is altijd wel een plekje te vinden in de tuin. Deze rijke bloeier is bijvoorbeeld goed te combineren met vaste planten, zoals te zien is in dit borderontwerp van Oxalis Tuinontwerpen in de tuin van ’t Huys op de Hei. Heel verrassend zijn hier hoge vaste planten zoals de zilverkaars (Actaea) en het sorbenkruid (Sanguisorba) tussen de hortensia’s geplant, een bijzonder samenspel van vormen en kleuren. Er bloeit van juni tot in oktober altijd wel iets in deze border.

Weinig werk

Rijk bloeiende hortensia’s zijn ook prima vakkenvullers. Zet bijvoorbeeld een buxusvak helemaal vol met boerenhortensia’s, succes verzekerd. Wil je weinig kans op onkruid, en dus weinig werk, plant dan sterke bodembedekkers tussen de hortensia’s. Geschikt zijn schuimkaars (Tiarella), dikkemanskruid (Pachysandra) en vrouwenmantel (Alchemilla). Op een half beschaduwde plek zijn varens prachtig tussen de hortensia’s.

Hortensia’s zijn ook heel goed met elkaar te combineren. Plant bijvoorbeeld eens een boerenhortensia, een pluimhortensia en de bekende ’Annabelle’ bij elkaar in de border. De plantafstand is ongeveer een meter, voor ’Annabelle’ 75 cm.

1. Witte bloemen van de zilverkaars (Actaea rubifolia ’Blickfang’).

2. De dubbelbloemige hortensia Hydrangea ’Together’ bloeit heel lang door.

3. Roze herfstanemonen ’Serenade’, witte ruit Thalictrum ’Splendide White’ en bovenaan roze Sanguisorba ’Purple Candle’.

Nieuwe hortensia’s

De bekende boerenhortensia, met grote bolronde bloemschermen, is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. De laatste tijd zijn er nieuwe tuinvormen op de markt gekomen die niet zo hoog worden (tot ca. 125 cm) en heel lang doorbloeien. Ideaal dus voor een kleine tuin of voor een pot.

Een voorbeeld is de hortensia Double Flower Sensation Together. De dubbele bloempjes zijn heel stevig en veranderen gedurende het bloeiseizoen van kleur. In juni van lichtgroen naar roze, vanaf september kleuren de bloemen rood. De struik bloeit op oude én op nieuwe scheuten, zodat je van extra veel bloemen kunt genieten. Ook mag je de struik in het voorjaar tot op 5 tot 10 cm terugsnoeien, hetzelfde jaar zijn er al weer volop bloemen. Deze compacte hortensia is mooi in perken, maar kun je dus ook prima met vaste planten combineren in de border.

Wil je meer weten kijk dan op www.hydrangeatogether.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.