Bewoners Cruquius belangrijker dan kritiek van Heemstede

Bart Boele
Cruquius

De Spieringweg tussen Cruquius en Vijfhuizen is voor de gemeenteraad van Haarlemmermeer veel belangrijker dan de kritiek van buurgemeente Heemstede op het bouwen van woonwijken waardoor het verkeer in Heemstede nog meer vastloopt.

Heemsteeds verkeerswethouder Hooij sprak de raad van Haarlemmermeer vorige week nog toe: bouw niet alleen maar huizen maar kijk ook naar de gevolgen voor de buurgemeenten. De raadsleden in Haarlemmermeer kijken echter vooral naar de eigen inwoners.

Dorpsraad

Bewoners van de Spieringweg zijn massaal in het geweer gekomen tegen bouwplan Wickevoort: 756 woningen op het Sein-terrein in Cruquius.

Hun kritiek dat de bestaande wegen de gevolgen daarvan niet aankunnen leidde ertoe dat menig raadslid ter plaatse is gaan kijken naar de situatie waar nu al elke middag files staan.

In een brief aan de raadsleden kondigt de dorpsraad van Vijfhuizen aan dat de Spieringweg straks nog meer sluiproute zal worden.

Dat heeft wel indruk gemaakt op de raadsleden. Er is op z’n minst een vrijliggend fietspad langs de Spieringweg nodig voor kinderen die straks op Wickevoort wonen en in Vijfhuizen naar school gaan, zeggen Pieter Jan de Baat (VVD), Joost Koomen (D66), Ron Heimerikx (HAP) en Piet Schouten (GroenLinks).

Met anderen zetten zij ook hun vraagtekens bij verkeersrapporten waaruit blijkt dat het kruispunt Spieringweg/N201 (Kruisweg) met aanpassingen de verkeersdruk wel aan zal kunnen. Volgens CDA’er Erik van der Peet zijn die rapporten gebaseerd op gegevens uit 2009 en is er sindsdien veel veranderd.

De wethouders Adam Elzakalai, Derk Reneman (beide VVD) en Tom Horn (PvdA) doen met al die opmerkingen weinig anders dan vasthouden aan het bestemmingsplan dat Wickevoort mogelijk gaat maken.

Volgens verkeerswethouder Reneman heeft de gemeente zelf in 2016 alles nog doorgerekend en kwam tot de conclusie dat het allemaal mogelijk is.

Weinig sluipverkeer

Een fietspad langs de Spieringweg is volgens hem niet nodig. ,,Laten we elkaar een plezier doen en de situatie monitoren. Het verkeer meten. Als de voorspellingen uitkomen zal er weinig sluipverkeer over de Spieringweg gaan rijden. Als anders blijkt kunnen we alsnog maatregelen nemen.’’

Voor zijn VVD is die mededeling genoeg, maar GroenLinks laat het er niet bij zitten. Piet Schouten zal een amendement indienen om een fietspad aan te leggen. De projectontwikkelaar van Wickevoort kan volgens hem daar best een bijdrage aan leveren.

Alle overige kritiek op de bouwplannen wordt door de wethouders niet echt weerlegt. Zij vertellen alleen dat er grote behoefte is aan woningen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.