Stephen King heeft het nog in de vingers

Hanneke van den Berg

Stephen King, grootmeester der thrillerauteurs, heeft een vervolg geschreven op zijn griezelige boek ‘The shining’(1977) waarin alcoholist Jack, ingesneeuwd in een godvergeten verlaten hotel, compleet doordraaide.

Bezeten door geesten probeerde hij toen zijn vrouw en zoon Danny te vermoorden. Wie kent niet de filmscène van Jack die met een bijl de badkamerdeur doorklieft. ‘Heeeere’s Johnny’. Hoe zou het Danny na al die tijd vergaan zijn, vroeg King zich af en schreef dit vervolg dat minder eng is dan ’The shining’, waar het kwaad overal aanwezig was. Nu moeten een soort vampiers angst inboezemen.

Dan(ny), inmiddels 40, is net zo’n zuipschuit als zijn gestoorde vader Jack. Hij drinkt om zijn paranormale gave (het ‘Licht’) te dempen. Uiteindelijk meldt hij zich aan bij de AA en gaat werken in een hospice. Daar noemen ze hem Dr. Sleep omdat hij patiënten helpt overgaan naar gene zijde. Dan raakt bevriend met de paranormale Abra (12) wier ‘Licht’ kaliber stadionverlichting is, vergeleken met dat van Dan. Abra is daarom erg aantrekkelijk voor de leden van de Ware Knoop, een soort vampiers die rondtoeren in de VS, op jacht naar mensen met het ‘Licht’. Door ze te doden komt dit ‘Licht’ vrij en daar voeden ze zich mee.

Rasverteller King is lekker op dreef en lardeert zijn verhaal met aannemelijke personages, wat AA-moralisme en schuttingtaal om af te stevenen op de grande finale. De bovennatuurlijke manifestaties brengt hij als iets vanzelfsprekends. Het boek leest prettig hoewel het moeiteloos 100 van de 509 pagina’s zou kunnen missen. Mooie revanche van King na zijn vorige misser ‘Joyland’; de meester heeft het nog in de vingers.

Stephen King: Dr. Sleep. Vert. AnneMarie Lodewijk.

Uitg. Luitingh–Sijthoff . € 19,95 Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.